Voliči poslali do Senátu za obvod Domažlicka Vladislava Vilímce (vlevo) a Pavla...

Voliči poslali do Senátu za obvod Domažlicka Vladislava Vilímce (vlevo) a Pavla Karpíška za obvod Rokycanska. Oba jsou z ODS. | foto: Koláž iDNES.cz

Emmerová ani Látka post neobhájili, v Senátu usednou Vilímec a Karpíšek

  • 2
Jasným vítězem druhého kola senátních voleb za obvod Rokycany se stal Pavel Karpíšek z ODS. Získal o polovinu hlasů více než Milada Emmerová z ČSSD, která senátorský post neobhájila. Neuspěl ani její kolega Jan Látka. V Senátu místo něj za obvod Domažlice usedne občanský demokrat Vladislav Vilímec.

„Jsem velice překvapený výsledkem. Těší mě to dvojnásob, protože ve volebním obvodě Domažlicka zvítězil Vladislav Vilímec. Jaký mám nejbližší plán? Možná si na tři dny vypnu mobilní telefon a pokusím se dospat poslední měsíc, kdy jsem se připravoval na volby,“ řekl těsně po sečtení hlasů osmačtyřicetiletý Pavel Karpíšek. 

Celkem přišlo k volbám v obvodu Rokycansko 14,34 procenta voličů. Karpíškovi dali 11 120 hlasů, což je 68,38 procenta.

Výsledky senátních voleb na Rokycansku najdete zde

„Nečekal jsem tak výrazné vítězství, navíc při tak nízké volební účasti. Spíše jsem si říkal, že by to pro mě mohlo být nevýhodou. V Senátu budu chtít využít své zkušenosti ze starostenské funkce,“ doplnil Karpíšek, starosta Vejprnic na Plzeňsku. 

O více než polovinu méně hlasů - 5 141 (31,61 procenta) získala Milada Emmerová. „Nepovažuji to za individuální prohru, ale je to prohra celé ČSSD,“ vyjádřila se bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. 

Také v druhém volebním obvodu zahrnující Domažlicko a část Klatovska, kde voliči vybírali ze dvou kandidátů, zvítězila ODS. Její člen Vladislav Vilímec má 52,59 procenta hlasů, získal 9 408 hlasů. 

„Pro ODS v Plzeňském kraji je to historický úspěch. V Senátu budeme už tři. Já, Pavel Karpíšek a Lumír Aschenbrenner, který byl zvolený v roce 2014,“ neskrýval radost nově zvolený senátor. 

Pro ODS je to obrovský úspěch, řekl Martin Baxa

Výsledky senátních voleb na Domažlicku najdete zde

Přiznal, že v druhém kole byl nervóznější než během prvního kola. „Myslím si, že v Senátu je politik více slyšet. Na rozdíl od komunální politiky, kde některé věci neovlivníte,“ řekl pětapadesátiletý náměstek hejtmana Plzeňského kraje Vladislav Vilímec. 

„Je to obrovský úspěch. Nejen celorepublikové ODS, ale i plzeňské části. Potvrzuje to, že jdeme po správné cestě,“ vyjádřil se k výsledkům senátních voleb místopředseda ODS a předseda regionálního sdružení Martin Baxa. 

Vilímec porazil dosavadního senátora Jana Látku z ČSSD. Ten od voličů získal 47,40 procenta (8 478 hlasů). Volební účast v obvodě byla 17,48 procenta. 

„Mrzí mě to, ale moje práce pro Domažlicko tím nekončí. Budu v tom nadále pokračovat jako zastupitel Domažlic a jako krajský zastupitel,“ uzavřel Jan Látka. 

,