U Milavčí vyprostili zdemolovanou lokomotivu, na jeřáb museli dát závaží

  10:18aktualizováno  16:00
Velký jeřáb vyprostil těžce poškozenou a vykolejenou osmdesátitunovou lokomotivu rychlíku, který se ve středu ráno u Milavčí na Domažlicku srazil s osobním vlakem. Regionální motorový vlak chtějí dělníci na provizorním podvozku odtáhnout do Blížejova. Při tragické nehodě zemřeli tři lidé, pět těžce zraněných je mimo ohrožení života.

„Po dokončení šetření policie, inspektorů Drážní inspekce a Správy železnic jsme zahájili odklízecí práce. V nočních hodinách byly staženy části vlaku a přijela další vyprošťovací technika, která zajišťuje odstranění těžce poškozené lokomotivy a části motorové jednotky,“ sdělil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

U Milavčí nedaleko Domažlic vyprošťuje jeřáb poškozené lokomotivy a vagony. (5. 8. 2021)

Těžký jeřáb, který vyprostil zdemolovanou lokomotivu, stojí na louce vedle kolejí. Bylo potřeba na něj dát závaží, aby se při manipulaci nepřevážil, protože německá lokomotiva váží přes 80 tun. Za ní už byl v ranních hodinách pouze jeden vagon expresu, ostatní tři dopravce odtáhl na nádraží v Domažlicích. Pokud budou opravitelné, přesunou je do vhodných dep. 

„Lokomotivu se podařilo na zafixovaném podvozku odvézt na nádraží v Domažlicích,“ sdělila odpoledne mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Lokomotiva patří soukromému dopravci Die Länderbahn, který nyní bude řešit, zda se dá ještě opravit.

Vagon rychlíku, který ještě ráno stál na kolejích za lokomotivou, je nyní položený pod kolejemi na trávě. Je natolik zdemolovaný, že je nepojízdný. „Nyní se bude rozhodovat, co s ním. Ve hře je také varianta, že bude rozřezán,“ vysvětlila Rajnochová.

Havarovaný motorový vlak chtějí dělníci odvézt na provizorním podvozku do Blížejova, zatím ale není jasné, zda to bude technicky možné. Pokud ne, bude se hledat jiné řešení. „Důležité je z trati dostat co nejdříve všechny vozy pryč,“ dodala mluvčí Českých drah.  

Práce komplikuje rozbahněný povrch a déšť. Na místě, které je ohraničené policejními páskami, jsou týmy Správy železnic a Českých drah, vyprošťovací firmy se dvěma nákladními vozy a přes deset hasičů.

Po odstranění lokomotivy se musí zkontrolovat železniční svršek. „Zjistíme rozsah poškození infrastruktury a neprodleně ji opravíme,“ dodal Gavenda s tím, že obnovení provozu na trati se předpokládá v pátek kolem 18. hodiny.

Nehoda, při níž zemřeli tři lidé, se stala ve středu krátce po osmé hodině ráno. Jeden z havarovaných vlaků byl Západní expres Ex 351 z Mnichova do Prahy, druhý byl osobní Os 7413. Nehoda se stala na jednokolejné trati, která je hlavní železniční spojnicí mezi Českem a Bavorskem.

Co bylo příčinou neštěstí, zjišťuje Drážní inspekce. Za nehodou je podle prvotních informací chyba strojvedoucího rychlíku, který projel na červenou. Škoda zřejmě přesáhne 100 milionů korun.

Zásah hasičů v havarovaném vlaku na Domažlicku (4. 8. 2021)

4. srpna 2021

„Zatím jsme nenašli žádnou závadu na drážních vozidlech, na trati ani na zabezpečovacím zařízení,“ řekl dnes mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Odborníci z Drážní inspekce v pátek pojedou do Německa, kde budou analyzovat data stažená z lokomotivy rychlíku. Podle nich například zjistí, jakou rychlostí vlak jel a co prozradí takzvané tlačítko bdělosti.

Na místě zemřeli oba strojvedoucí, jednomu bylo osmapadesát, druhý byl o deset let mladší. O život přišla také sedmačtyřicetiletá žena z osobního vlaku.

Záchranáři celkem ošetřili 67 lidí, 36 z nich bylo transportováno do zdravotnických zařízení. Dalších zhruba 20 lehce zraněných cestujících neuposlechlo, aby počkali na místě, a odešli.

Pět těžce zraněných je mimo ohrožení života

Všech pět těžce zraněných lidí je podle čtvrtečních informací ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života. Bez vážných komplikací pokračuje také léčba pěti středně těžce zraněných.

Na odběr krve přišlo 280 dárců

Po středeční výzvě Transfuzního oddělení FN Plzeň, aby všichni, kdo mohou, přišli v souvislosti s vlakovým neštěstím darovat krev, se vzedmula obrovská vlna solidarity. Okamžitě se zaplnily čekárny i odběrové místnosti. Celkem ve středu prošlo registrem 280 zájemců, z toho 44 prvodárců. Toto číslo, za jediný den, je velmi vysoké. Jen pro srovnání - během celého července přišlo na transfuzní oddělení 129 prvodárců.

„Do Fakultní nemocnice v Plzni bylo přivezeno celkem osm pacientů, z toho jeden byl po ošetření propuštěn do domácího ošetřování. Ostatních sedm pacientů bylo v těžkém či středně těžkém stavu. V současnosti jsou všichni stabilizovaní a mimo ohrožení života,“ uvedla ve čtvrtek ráno mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Také obě pacientky, které byly ve středu hospitalizovány v motolské a střešovické nemocnici v Praze, jsou mimo ohrožení života, řekly mluvčí nemocnic Pavlína Danková a Jitka Zinke. V nemocnicích v Domažlicích a ve Stodu na Plzeňsku leží po dvou pacientech s menšími zraněními. Podle mluvčího nemocnic Jiřího Kokoška jsou bez komplikací.

K místu nehody vzlétly tři vrtulníky záchranné služby, následovalo sedm výjezdových skupin záchranné služby, inspektor provozu, pět speciálních vozů, deset výjezdových skupin z Německa a několik převozových sanitek.

U nehody zasahovalo 15 jednotek hasičů s 38 kusy požární techniky. „Tedy bezmála 90 hasičů,“ doplnil informace Petr Poncar, mluvčí hasičů.

Policisté začnou s výslechy cestujících

Nehodu vyšetřují také domažličtí kriminalisté, ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. U zemřelých strojvůdců a jedné cestující bude nařízena soudní pitva.

„Začneme s výslechy cestujících. Pětadevadesát procent lidí, kteří byli ve vlacích, máme zapsaných. Zbylých pět procent jsou lidé, kteří odešli ještě před naším příjezdem a nestačili jsme je zapsat. Žádáme je, aby se nám ozvali,“ sdělila policejní mluvčí Dagmar Brožová. Aktuálně mají na seznamu kolem 70 cestujících.

Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje zřídil po nehodě informační telefonní linku, kam se po výzvě měli ozvat i lidé, kteří opustili soupravu před příjezdem záchranných složek. „Během fungování této linky jsme přijali na osmdesát hovorů. Nyní už je linka nefunkční,“ sdělil ve čtvrtek bez bližších podrobností operační důstojník Michal Pathy.

Při střetu vlaků na Domažlicku zemřeli tři lidé (4. 8. 2021)

4. srpna 2021

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

Demolice Skleněného pekla je na spadnutí, Plzeň se zbaví černé stavby

17. března 2024  10:09

Už asi jen týdny zbývají do doby, kdy se Plzeň zbaví jedné z nejostudnějších staveb – takzvaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadávala mi, nožem jsem ji trefil do krku, říká muž souzený za pokus o vraždu

18. března 2024  8:36,  aktualizováno  12:21

Rasisticky mi nadávala, chrstla mi na záda savo a dala mi facku. Tak se u Krajského soudu v Plzni...

V Klatovech po napadení zemřel senior, policie obvinila z vraždy mladou ženu

18. března 2024  9:40,  aktualizováno  20:46

Plzeňští kriminalisté od nedělního večera vyšetřují vraždu seniora v Klatovech. V souvislosti s tím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jablonec - Plzeň 1:2, vyloučení domácího Polidara trestal v závěru Chorý

17. března 2024  14:24,  aktualizováno  19:30

Plzeňští fotbalisté navázali na povedený pohárový čtvrtek a postup do čtvrtfinále Konferenční ligy,...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Muž zkoušel zapalovače a způsobil škodu za 60 milionů. Byla to klukovina, tvrdí

19. března 2024  10:01

Osmiletý trest vězení navrhuje žalobce pro Vladimíra Brože, který podle spisu na Silvestra 2021...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

V Klatovech po napadení zemřel senior, policie obvinila z vraždy mladou ženu

18. března 2024  9:40,  aktualizováno  20:46

Plzeňští kriminalisté od nedělního večera vyšetřují vraždu seniora v Klatovech. V souvislosti s tím...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...