Při střetu vlaků u Domažlic zemřeli oba strojvůdci a jedna cestující

  8:41aktualizováno  21:58
U obce Milavče na Domažlicku se ráno čelně střetly osobní vlak se Západním expresem mířícím z Německa. Strojvůdci obou vlaků v zdemolovaných kabinách zemřeli. Dopoledne policie potvrdila, že zemřela i jedna cestující. Desítky lidí jsou zraněny. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka expres projel návěst Stůj.

Podle zjištění MF DNES při nehodě zemřeli oba strojvedoucí, přičemž jeden z nich byl nějakou dobu pohřešovaný, respektive čekalo se na to, až se podaří tělo ve zdemolované lokomotivě najít. Hasičům se strojvedoucího z expresu podařilo vystříhat až před 15. hodinou. Museli odstranit metrovou vrstvu plechů a železa.

Podle zdroje MF DNES byli oba muži zkušení strojvedoucí. Mašinfíra z osobního vlaku byl bývalý výpravčí, který měl krátce před důchodem.

Informace o tom, že je strojvedoucí Západního expresu německý občan, se však nepotvrdila.

Úmrtí dvou strojvůdců a jedné cestující z regionálního vlaku potvrdila policejní mluvčí Dagmar Brožová.

„Vlaky prohledávají kriminalisté, na místě jich pracuje zhruba deset, je zde také koroner. Nehodu budou dále vyšetřovat domažličtí kriminalisté. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,“ sdělila odpoledne Brožová.

Transfuzní oddělení potřebuje krev

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň žádá o pomoc v souvislosti s vlakovým neštěstím na Domažlicku. Potřebuje urgentně všechny krevní skupiny, ještě dnes do 17 hodin.

Záchranáři celkem ošetřili 67 lidí, 36 z nich bylo transportováno do zdravotnických zařízení. Dalších zhruba 20 lehce zraněných cestujících neuposlechlo, aby počkali na místě, a odešli.

„Osm osob utrpělo těžká zranění, šest lidí bylo poraněno středně těžce. Padesát lidí  se poranilo lehce, většinou se jednalo o odřeniny, zlomeniny, pohmoždění v oblasti břicha a hrudníku. Někteří budou potřebovat operaci,“ uvedla mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová.

Tři nejvážněji zraněné transportovala letecká záchranná služba do Fakultní nemocnice v Plzni, do pražského Motola a do Střešovic dopravil vrtulník po jednom pacientovi.

„Pozemní cestou jsme transportovali do plzeňské nemocnice další tři vážně zraněné pacienty. O další pacienty se podělily nemocnice v Klatovech, Stodu, Domažlicích a v Plzni,“ vyjmenovala Svobodová.

Při nehodě se zranilo deset německých občanů. Šlo především o středně těžká a spíše lehčí zranění. Pečovaly o ně posádky záchranářů z Německa. Tito pacienti byli převezeni do nemocnic v Chamu, Schwandorfu a Regensburgu.

Pozdě odpoledne vyšetřování na místě skončilo a začaly odklízecí práce, které potrvají přes noc i během čtvrtka, řekl večer mluvčí Správy železnic David Gavenda. Méně poškozené vagony už se podařilo odtáhnout. 

Na místo nehody je třeba ještě dopravit velký pozemní jeřáb, který bude zvedat lokomotivu z náspu. Jeřáb na nehodovém vlaku by to podle správců železnic nezvládl.  

Teprve poté, co trať uvolní, může Správa železnic zjistit míru poškození a zahájit opravu. Zatím předpokládá, že vlaky by se mohly na mezinárodní trať Praha - Plzeň - Mnichov vrátit v pátek kolem 18:00.

Po 10. hodině už byli všichni zranění z místa odvezeni.

V Domažlické nemocnici kvůli mimořádné události původně změnili program na dnešní den, kdy zrušili plánované operace. „V tomto režimu jsme fungovali dopoledne. Po poledni, kdy se situace uklidnila, jsme se vrátili k standardnímu provozu a začali operovat i plánované zákroky,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

U nehody zasahovaly všechny složky IZS a čtyři vrtulníky, které startovaly z louky u železniční tratě, pomáhali i záchranáři z Německa. Byl vyhlášen traumaplán druhého stupně.

„Složky integrované záchranné služby si místo nehody rozdělily na dva úseky, kde společně zasahují desítky záchranářů,“ uvedl po nehodě mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. „Ti, co byli zranění lehce nebo vůbec, tak byli transportováni do místního kulturního střediska a zbytek odvezly vrtulníky a sanitky,“ uvedl Poncar.

U nehody zasahovala letecká záchranná služba z Prahy, Plzně, Královéhradeckého kraje a jižních Čech. „Vozy českých záchranářů doplňuje pět sanitek z Německa. Na místě je také náš inspektor provozu,“ řekla po nehodě mluvčí záchranné služby Svobodová.

Poncar uvedl, že u nehody je dvanáct jednotek profesionálů i dobrovolníků, tedy zhruba šedesát hasičů včetně drážních. Zapojil se také posttraumatický intervenční tým hasičského sboru Plzeňského kraje.

Jeden z havarovaných vlaků je Západní expres z Mnichova do Prahy, druhý je osobní vlak. Nehoda se stala na jednokolejné trati, která je ale hlavní železniční spojnicí mezi Českem a Bavorskem a kromě osobních vlaků tu v pravidelných intervalech jezdí právě Západní expresy.

Zřejmě chyboval strojvedoucí rychlíku

„S největší pravděpodobností měl expres stát na návěstidle Stůj ve výhybně Radonice a nestál, projel ho a srazil se s osobním vlakem,“ uvedl pro iDNES.cz ministr dopravy Karel Havlíček, který zrušil svůj program a zamířil na místo neštěstí. 

Za nehodou je tak podle prvotních informací chyba strojvedoucího. „Veškerá technika byla v provozu, lidskému selhání nelze zcela zabránit,“ dodal Havlíček na otázku, jak to, že po loňském tragickém roce se na českých železnicích opět stala další typově stejná nehoda.

Informační linka

HZS Plzeňského kraje zřídil informační linku pro občany postižené touto mimořádnou událostí. Volat mohou na číslo 950 330 330.  Ozvat se mají i ti, kteří opustili soupravu ještě před příjezdem složek IZS.

Na místo přijeli také zástupci vedení Českých drah. Nehodu vyšetřuje Drážní inspekce, na místo vyslala pět inspektorů včetně generálního inspektora.

Nehoda se stala na jednokolejném úseku, před kterým se vlaky měly minout. Provoz zde řídí dispečer. Trať je vybavená návěstidlem a reléovým zabezpečovačem.

„Můžeme sdělit, že expres z Mnichova měl ve výhybně Radonice zastavit, což se nestalo. Důvody nezastavení vlaku jsou předmětem šetření,“ řekl odpoledne mluvčí inspekce Martin Drápal. Zda šlo o chybu strojvedoucího, nebo závadu techniky, zatím podle něho není jasné. 

Podle Drápala je tak nyní brzo na přesnou identifikaci příčin nehody, předběžné závěry by inspekce mohla mít v závěru dneška. Kompletní vyšetřování ovšem potrvá několik měsíců. Škody přesáhnou 100 milionů korun.

„Vzhledem ke skutečnosti, že jde o mezinárodní spoj, se na místě železniční nehody nachází i policisté z Odboru mezinárodních vztahů Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje,“ informovali policisté na Twitteru. 

Německý expres patří soukromému dopravci Die Länderbahn, který spadá pod firmu Netinera, dceřinou společnost italské Ferrovie dello Stato Italiane. „Vyjadřujeme soustrast obětem hrozného vlakového neštěstí,“ řekl šéf Länderbahnu Wolfgang Pollety.

V tiskovém prohlášení dopravce uvedl, že odpovídá za provoz vlaků Alex jen na německém území a že jízdu z pohraniční stanice Furth im Wald už mají na starosti České dráhy.

„O život přišli tři lidé. Je mi velice líto jejich tragické smrti a hluboce cítím s jejich rodinami. Je to velké neštěstí, které nejenom nás, kteří máme k železnici blízko, velmi zasáhlo. Tři kolegové při nehodě utrpěli zranění. Naše společnost poskytne pozůstalým a zraněným veškerou pomoc a odškodnění. Už jsme v tomto směru přijali potřebná rozhodnutí,“ uvedl v tiskovém prohlášení generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik.

Plzeňský kraj aktivoval traumatologický plán. Na místo neštěstí se rozjela také hejtmanka Ilona Mauritzová, aby se domluvila na dalších krocích.

„O celé situaci jsme neustále informováni. Jsme v kontaktu se všemi složkami IZS a připraveni dle požadavků okamžitě pomoci. Musíme přijmout opatření, aby se to už nikdy neopakovalo. Pro nás je teď důležité, abychom pomohli všem, kteří to potřebují. Nabízíme i psychologickou pomoc, a to nejen na dnešek, ale i na příští dny. Přehled nad zraněnými chceme mít i nadále, zůstaneme s nimi v kontaktu,“ sdělila hejtmanka.

Obec Milavče vytvořila pro lehce zraněné a nezraněné cestující zázemí v kulturním domě. „Zajistili jsme jim občerstvení a místo na umytí. V jedné polovině kulturáku jsou ještě zranění, pro které stále ještě přijíždějí sanitky, v druhé části jsou ostatní. Na místě pomáhají dvě desítky lidí, kromě zaměstnanců úřadu jsou to také dobrovolní hasiči a další lidé z obce,“ uvedl po nehodě starosta Vojtěch Weber.

Podle něj bylo v kulturním domě kolem 45 lidí, byli mezi nimi i cizinci.

Správa železnic odpoledne informovala, že obnovení provozu na trati předpokládá v pátek 6. srpna ve večerních hodinách. Po záchranných pracích bude nutné odtáhnout vlaky a zkontrolovat infrastrukturu. Mezi stanicemi Domažlice a Staňkov jezdí náhradní autobusová doprava.

Loňské černé léto na železnici

Jde o největší železniční nehodu v Česku od minulého léta, kdy si desítky zraněných vyžádala čelní srážka dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u obce Pernink na Karlovarsku. Tam 7. července zahynuli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno.

Jednu oběť a 35 zraněných měla nehoda z loňského 14. července na kraji Českého Brodu, kde osobní vlak narazil do stojícího nákladního expresu.

Srážka osobního vlaku, který jel loni 9. září z Klatov do Domažlic, s diagnostickou soupravou tvořenou lokomotivou a měřicím vozem, si vyžádala 19 zraněných.

Dnešní vlaková nehoda je nejtragičtější v Evropě za dva a půl roku. V lednu 2019 zahynulo v Dánsku osm lidí.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

Demolice Skleněného pekla je na spadnutí, Plzeň se zbaví černé stavby

17. března 2024  10:09

Už asi jen týdny zbývají do doby, kdy se Plzeň zbaví jedné z nejostudnějších staveb – takzvaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadávala mi, nožem jsem ji trefil do krku, říká muž souzený za pokus o vraždu

18. března 2024  8:36,  aktualizováno  12:21

Rasisticky mi nadávala, chrstla mi na záda savo a dala mi facku. Tak se u Krajského soudu v Plzni...

V Klatovech po napadení zemřel senior, podezřelými jsou vnučka a její přítel

18. března 2024  9:40,  aktualizováno  20:46

Plzeňští kriminalisté od nedělního večera vyšetřují vraždu seniora v Klatovech. V souvislosti s tím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jablonec - Plzeň 1:2, vyloučení domácího Polidara trestal v závěru Chorý

17. března 2024  14:24,  aktualizováno  19:30

Plzeňští fotbalisté navázali na povedený pohárový čtvrtek a postup do čtvrtfinále Konferenční ligy,...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

V Klatovech po napadení zemřel senior, podezřelými jsou vnučka a její přítel

18. března 2024  9:40,  aktualizováno  20:46

Plzeňští kriminalisté od nedělního večera vyšetřují vraždu seniora v Klatovech. V souvislosti s tím...

Bývalé manažery Škody JS soud zprostil obžaloby ze zpronevěry 300 milionů

18. března 2024  14:35

Krajský soud v Plzni zprostil obžaloby čtyři bývalé vysoké manažery společnosti Škoda JS. Státní...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...