Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brutální šikana na Borech. Spoluvězně podle obžaloby mlátili a polévali vodou

  11:25
Z vydírání a těžkého ublížení na zdraví jsou obžalovaní dva vězni, kteří podle obžaloby v plzeňské věznici brutálně šikanovali spoluvězně. Bezdůvodně je bili pěstmi i násadou od koštěte, nedobrovolně jim vytetovali na těla sprosté obrazce či hákový kříž a vázali je k židli, na níž je polévali studenou vodou. Obžalovaní vinu odmítli.

Oba muži jsou nyní ve výkonu trestu. Šestadvacetiletého Pavla Procházku z Plzně přivezli do soudní síně Okresního soudu Plzně-město z věznice v Kynšperku nad Ohří, o čtyři roky staršího Romana Korčíka z Plzeňska z věznice Oráčov.

Čtení obžaloby trvalo státnímu zástupci Michalu Klímovi několik minut. K šikaně vězňů docházelo zejména v cele číslo 232, kde oba obžalovaní pobývali a to na sklonku roku 2021 a začátkem roku 2022.

Podle žalobce Procházka nutil jednoho ze spoluvězňů pod pohrůžkou, že ho zbije do bezvědomí, aby klečel na toaletě, nechal se polévat vodou a sypal mu písek na nádobí na hlavu. To trvalo zhruba hodinu. Poté mu dovolil toaletu opustit.

„Po zhruba další hodině k němu přistoupil s tetovacím strojkem a se slovy, že jestli nebude držet, rozbije mu hubu, mu násilím na záda vytetoval pánské přirození s nápisem č...., a dámské přirození s nápisem p....,“ pokračoval státní zástupce.

Přivázali vězně k židli a polévali studenou vodou

V dalších dnech Procházka stejného spoluvězně ještě několikrát napadl, kopal do něj, bil ho pěstí a rdousil ho. Zároveň ho varoval, že pokud něco řekne, znovu ho zmlátí.

Oba obžalovaní pak donutili dalšího vězně, aby si od nich nechal udělat tetování. Podle soudu Procházka spoluvězně držel a Korčík mu na ruku vytetoval hákový kříž.

Pak se zaměřili na dalšího muže. „Několikrát denně ho bezdůvodně mlátili pěstmi, kopali do něj. Procházka pak donutil poškozeného, aby se postavil k umyvadlu a házel mu na hlavu ze vzdálenosti asi tří metrů grepy a pomeranče. Dále ho přivázal k židli a poléval mu hlavu studenou vodou. Nejméně v jednom případě Procházka na poškozeného močil, dále musel na příkaz na toaletách výt jako vlk,“ pokračoval ve výčtu žalobce.

Nejméně čtyřikrát podle obžaloby napadli Procházka s Korčíkem i dalšího vězně. Po dobu téměř hodiny ho nejméně 40krát udeřili násadou od koštěte na podlahu do rukou a zad. Procházka pak modřiny, které vězni způsobil, ukazoval prostřednictvím videohovoru volajícímu a smál se tomu. To v dalším případě udělal také Korčík. Záměrně pak bili muže do stejných míst, aby ho to co nejvíce bolelo.

„Všichni jsme byli zfetovaní“

Procházka pak ještě během ledna v kulturní místnosti dal pěstí do obličeje jinému vězni. Později, když si stejný muž v cele četl, Procházka na něj klekl a lžící ho mlátil do hlavy a temene nejméně 30 minut. Muž se snažil z jeho sevření vymanit, ale nedařilo se mu to, protože Procházka má robustní postavu. Nakonec ho útočník kopl kolenem do hlavy.

Bití dřevěnou násadou od obou mužů neušel také další muž.

Korčík, který nyní sedí za přípravu loupeže, ve středu u soudu řekl, že se necítí být vinen. Přiznal jen, že ve vězení byl pod vlivem drog. „Byli jsme všichni zfetovaný. Někdo šňupal, někdo si pervitin vzal nitrožilně. Svastiku si nechal vytetovat dobrovolně, nikdo ho nedržel,“ tvrdí souzený.

Procházka je stejného názoru, nic z obžaloby podle něj není pravda, kromě toho, že dal jednomu vězni pěstí a následně ho mlátil lžící do hlavy.

„Není pravda, že bych vězně 40krát praštil. Byl to kdysi kamarád. Doma vzal mému tátovi nějaké věci. Čekal jsem, že se teď omluví, ale nic se nedělo. Tak jsem se ho zeptal, proč to udělal. Vstal z postele, strčil do mě, já pak do něj a šel jsem pro násadu. Asi tři rány byly do ruky, jedna do nohy a do stehna,“ odmítá další část obžaloby.

„Není pravda, že by se tetovalo násilně. Nikoho jsem si nenatáčel, neměl jsem na co. Že se polévalo vodou? To taky bylo dobrovolné,“ vypověděl Procházka.

Tvrdí, že se na cele sice prali, ale všichni s tím souhlasili „Říkali jsme tomu oktagon. Pitíčka jsme dali do banku, vylosovala se jména kdo s kým, tak to šlo až do finále. Mělo to dvě minuty, půl minuty až minuta byla pauza. Oktagonu se účastnili skoro všichni. Na všech byly vidět známky zápasu, já měl monokl,“ vysvětloval Procházka. Vysvětlil také to, proč jeden ze spoluvězňů vyl jako vlk. „Hráli jsme karty a kdo prohrál, musel výt. I já to dělal,“ řekl.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dýchací potíže miminka řešila podle internetu, za jeho smrt dostala šest let

17. dubna 2024  10:04

Krajský soud v Plzni poslal na šest let do vězení čtyřiadvacetiletou ženu, která podle verdiktu...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Na nádraží v Plzni už svítí novotou horní hala. Nabídne KFC i další služby

19. dubna 2024  16:43

V památkově chráněné budově hlavního nádraží v Plzni, která se v lednu po rekonstrukci za miliardu...

Ženě se rozjelo nezabrzděné auto. Snažila se do něj naskočit, skončila v nemocnici

19. dubna 2024  14:42

V Plané na Tachovsku se zranila žena, když se snažila naskočit do rozjeté dodávky, kterou zapomněla...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...