Papírový Muklovský betlém, který vyrobil Jan¨Nesládek, má v pozadí věznici...

Papírový Muklovský betlém, který vyrobil Jan¨Nesládek, má v pozadí věznici Mírov. | foto: Ladislav Vaindl, 5plus2.cz

Muklovský betlém z uranových dolů má místo tří králů bachaře

  • 0
Dozorci místo tří králů, nad jesličkami nápis Cela lidem dobré vůle a v pozadí věznice Mírov. Tak vypadá betlém, který je k vidění v tachovském Muzeu Českého lesa. Jde o papírovou skládačku, již v roce 1949 vytvořil v jáchymovských uranových dolech politický vězeň Jan Nesládek.

„Vězeňský nebo také Muklovský betlém vznikl hned o Vánocích roku 1949 ve vězeňském táboře Rovnost. Toto dílko je zajímavé provedením a obsazením postaviček,“ říká betlémář Ján Chvalník. Ten pátral po tom, které skutečné osoby jsou v betlému vyobrazeny.

„Našel jsem zprávy o nejkrutějším veliteli Albínu Dvořákovi, kterému se kvůli jeho malému vzrůstu přezdívalo Paleček. Došel jsem k názoru, že místo tří králů pan Nesládek namaloval bachaře. A tím prvním je právě Paleček,“ konstatuje Ján Chvalník.

Dozorce je podle něho vyobrazen v černém fraku, s cylindrem a doutníkem. V ruce nejspíše drží zbraň. „Druhý král je postava s velkým kloboukem, rajtkami a vysokými botami. V pravé ruce drží důtky. Třetí král je postava v uniformě s výložkami. V jedné ruce drží hůl, ve druhé pytel,“ popisuje nevšední výjev betlémář. Další postavičky pocházejí z Nesládkových vzpomínek na život před vězením.

Jan Nesládek byl odsouzen za velezradu na dvanáct let. První měsíce trestu si odseděl v borské věznici v Plzni. Pak byl převezen do Jáchymova. Vězněn byl také v pracovních táborech Vykmanov II a Bytíz. Odtud byl v roce 1953 podmínečně propuštěn.

Tachovské muzeum letos vystavuje ještě jeden vánoční unikát. „Jedná se o vojensky laděný vánoční stromeček ozdobený fotografiemi, které připomínají posádku Československé armády v Tachově,“ říká ředitelka muzea Jana Hutníková. Obě zajímavosti jsou součástí výstavy s názvem Naše armáda jak šel čas.

Návštěvníci tachovského muzea ale nepřijdou ani o tradici, která se zde dodržuje každý rok. Je jí možnost prohlédnout si unikátní velkoplošný betlém Wenzela Zellera z Plané. Vystaven bude až do 10. ledna.