Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Polívka, MAFRA

Rodiče s malými dětmi budou jezdit plzeňskou MHD za polovinu

  • 7
Pozoruhodná nová sleva se dostane do tarifu veřejné dopravy v Plzni od začátku příštího roku. Městská rada tento týden rozhodla, že zlevní cestování lidem, kteří se starají o malé dítě. Ti získají možnost pořídit si předplatné jízdné za poloviční sazbu.

„Osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek budou mít nárok na předplatnou jízdenku se slevou v úrovni padesáti procent,“ prohlásil náměstek primátora pro dopravu Petr Náhlík z KDU-ČSL.

Upozornil, že novinka souvisí mimo jiné s tím, že primátor Martin Zrzavecký z ČSSD nedávno oznámil, že se radnice bude snažit lákat do Plzně lidi, aby se zde natrvalo usadili.

Město přitom chce podporovat mladé rodiny, které v Plzni zakládají studenti středních a vysokých škol, nebo mladí lidé, kteří přicházejí za prací.

Na linkách Plzeňských městských dopravních podniků už nyní mohou jezdit za jednorázové poloviční jízdné rodiče, kteří doprovázejí dítě do šesti let.

Další novinka, kterou radní v tarifu městské veřejné dopravy ve čtvrtek schválili, se týká přepravy jízdních kol. Náměstek Náhlík sdělil, že držitelé ročního předplatného získají nárok přepravovat jedno kolo nebo koloběžku zdarma.

Toto opatření se ovšem nedotkne osob, které mají nárok na bezplatnou přepravu, jako jsou například lidé starší 70 let nebo dárci krve, kteří mají zlatou Janského plaketu.

Podle Náhlíka dopraváci stanoví, v jakých vozech bude možné kola a koloběžky vozit. V současné době je možné jízdní kola ve vozech veřejné dopravy v Plzni přepravovat pouze o víkendech nebo státních svátcích a platí se za to plné jízdné.

Radní Plzně rozhodli také o valorizaci - zvýšení ceny předplatného pro příští rok o 0,7 procenta od začátku roku 2018. „Například cena měsíčního předplatného jízdného vzroste o 4 koruny na 452 korun,“ uvedl Náhlík. Jednorázových jízdenek se zdražení nedotkne.