Krajský soud v Plzni řešil soudní spor mezi Jakubem Berdychem a porcelánkou Rudolf Kämpf o autorství a zneužití porcelánové holínky, kterou vytvořil designer Maxim Velčovský. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Velčovského porcelánové holinky chrání zákon, rozhodl soud

  • 2
Porcelánové holinky Maxima Velčovského jsou jeho dílem a chrání je autorský zákon. Rozhodl o tom ve středu Krajský soud v Plzni, který se zabývá žalobou na porcelánku Rudolf Kämpf z Louček u Karlových Varů. Tu podal majitel designového studia Qubus a Velčovského spolupracovník Jakub Berdych.

Designéři požadují odškodnění za to, že si porcelánka koncept Velčovského holinek přivlastnila.

Vyrobit porcelánovou vázu ve tvaru gumových holinek napadlo Maxima Velčovského před více než deseti lety, téma zpracoval ve své diplomové práci. Na porcelánku Leander, dnes Rudolf Kämpf, se obrátil, aby mu pomohli s výrobou.

Poté tyto výrobky prodávali studiu Qubus, kterému Velčovský  práva k výrobě holínek prodal. Spolupráce skončila zhruba před dvěma lety. "Napsali jsme jim e-mail, že chceme vrátit formy nebo je zlikvidovat," sdělil Jakub Berdych a dodal, že později objevili porcelánové holínky podle Velčovského jinde a tím zjistili, že je porcelánka stále vyrábí. "Tenhle proces jsme chtěli zastavit," zdůvodňuje Berdych žalobu.

Zástupci porcelánky však argumentují tím, že konečný tvar výrobku dali až v jejich závodě, když se jejich pracovníci podíleli na zalití a tvarování.

Soudce Michal Reitspies se přiklonil na stranu designérů. Žádné úpravy pro zhotovení a výrobu holinek v porcelánce Rudolf Kämpf nezakládají podle něj této firmě nárok na spoluautorství.