VIDEO: Nový přístroj rychle zahojí zranění, v Česku je zatím jediný

  • 7
K rychlejšímu vyléčení úrazů slouží přístroj Vega neboli fyzioterapeutická dynamická radiofrekvenční platforma. Zatím je v Česku jediný a novináři si ho mohli ve čtvrtek prohlédnout v Plzni.

Přístroj, který je založený na elektrostimulaci tkání, představil na klinice šéflékař fotbalistů FC Viktoria Plzeň a lékař hokejistů z HC Plzeň Petr Nepraš.

Přístroj je prvním svého druhu v České republice. Vega podle Nepraše urychluje hojení úrazů o týdny až měsíce. Vstupní konzultace na klinice stojí
1 800 korun, kontrolní vyšetření vyjde na 500 korun.

Na otázku, jestli to není proti přesvědčení lékaře, který by měl preferovat to, že každé hojení chce svůj čas, odpověděl, že tomu dnešní doba nenahrává a nedopřává lidem dostatek času.

„Naším úkolem je najít kompromis, aby nebyla porušena medicínská stránka, ale aby léčba nebyla příliš dlouhá,“ uvedl Nepraš.

V létě přístroj použila při letních olympijských hrách v Riu italská reprezentace. Do Plzně se proto přijel o své zkušenosti podělit Emiliano Farnettani, fyzioterapeut italských plavců, kteří měli v Riu velké úspěchy.

Přístroj trochu podobný skateboardu není podle Nepraše jen pro sportovce, ale i pro lidi, kteří chtějí být rychle v pořádku a brzy se vrátit zpět do práce.

„Život se v posledních letech zrychluje, spousta lidí má málo času na rehabilitaci po úrazech i po operacích, proto preferují rychlou rehabilitaci,“ popsal Nepraš.

Pomáhá při rehabilitaci i poranění kolene

„Jedná se o přístroj bezpečný pro pacienta i pro obsluhu. Přístroj je přenosný, takže se dá použít v jakémkoli prostředí, třeba i u plaveckého bazénu,“ uvedl Farnettani.

Není určen jen pro léčbu, ale i pro prevenci. Přístroj urychluje regeneraci a umožňuje kombinaci několika typů terapie. „K elektrostimulaci na přístroji Vega se přidává cvičení na vratké ploše. Kombinuje se tak cvičení i rehabilitace,“ popsal Nepraš.

Přístroj se podle něj dá využít k léčení podvrtnutého kotníku, při rehabilitaci po poranění kolene, po operacích předního zkříženého vazu, po poranění ramene i po operaci ramenního kloubu.