V Sušici se chystá stavba šestého supermarketu. Má to být Kaufland. (Ilustrační snímek)

V Sušici se chystá stavba šestého supermarketu. Má to být Kaufland. (Ilustrační snímek) | foto: Lenka Brabencová, MF DNES

V Sušici má být šestý supermarket. Hrozí však, že zničí drobné krámky

  • 12
V Sušici na Klatovsku má přibýt šestý supermarket, zřejmě to bude Kaufland. Odborníci ale vzkazují, že marketů je ve městě dost a další nákupní areál přinese krach drobných obchodníků, kteří svými obchůdky oživují centrum města.

Albert, Billa, Tesco, Penny, Lidl. Pobočky všech těchto obchodních řetězců už v Sušici stojí. Všechny jsou v sevření ulic Hrádecké a Nádražní při výjezdu na Klatovy.

Další obchodní komplex by měl vyrůst nedaleko, na soukromém pozemku proti Penny marketu, tedy na místě někdejší sirkárny v komplexu zkrachovalého Sola Sušice. Má tu padnout část budov bývalého Sola a místo nich mají vzniknout dva objekty, jeden s potravinářským zbožím, druhý s nepotravinářskými prodejnami.

Město tvrdí, že proti záměru nemůže zasáhnout, podle odborníků však může regulovat velikost prodejní plochy.

Letáky Kaufland

Nakupujete rádi v prodejnách Kaufland? Všechny aktuální letáky Kaufland a nejlepší nabídky z nich vždy najdete na AkčníCeny.cz.

"Stavět v Sušici další market mi přijde zbytečné. Jediné co může přinést, je to, že jiné prodejce ve městě zlikviduje," uvedl respektovaný sušický architekt Václav Franěk, který se podílel na přípravě územního plánu Sušice.

Franěk podle svých slov neví o prodejně, která by v Sušici chyběla. "Podařilo se nám zabrzdit vstup řetězců do Sušice do doby, než se privatizací stabilizovaly majetkoprávní poměry. Nejdříve tak dostali šanci místní obchodníci. Sušice je proto atraktivní tím, že v centru města máme obchody, což náměstí i přilehlé uličky oživuje a projíždějící lidé zde rádi nakupují," popsal Franěk.

Město ještě může stavbu zablokovat

Příznivcem omezování obchodních řetězců však není místostarostka Sušice Věra Marešová z ODS. "Těžko říci, jestli nový komplex Sušice potřebuje. Obchodů je tu na jednu stranu dost, město ale vznik nových marketů nemůže ovlivňovat, protože pozemek a investor jsou privátní. To si musí zkalkulovat oni, jestli se jim investice vyplatí," uvedla místostarostka.

Podle vedoucí odboru výstavby Městského úřadu v Sušici Lenky Blažkové však město zasáhnout může a to regulací prodejní plochy. Tedy tak, že navrhne maximální velikost prodejní plochy u nově budovaných prodejen.

"Na podobný návrh je vhodná doba, protože se zpracovává nový územní plán. Záměr nového investora se dá touto cestou ještě ovlivnit," vysvětlila Blažková, která má od investora - firmy Sušice s.r.o. z Kuřimi vizualizaci nového komplexu.

Podle ní teď bude následovat otázka na zpracovatele územního plánu, zda je záměr s územním plánem v souladu a zda se může přistoupit k dalšímu kroku stavebního řízení.

"Pokud město schválí záměr omezení prodejních ploch ve městě, tak to zpracovatel musí vzít v potaz a záměr firmy Sušice zablokovat. A proti tomu odbor výstavby nepůjde," dodala Blažková.