Vedoucí úseku imunoanalýzy oddělení nukleární medicíny FN Plzeň-Bory Ondřej Topolčan

Vedoucí úseku imunoanalýzy oddělení nukleární medicíny FN Plzeň-Bory Ondřej Topolčan | foto: Daniel Beran, MAFRA

V Plzni jako první v Česku používají novou metodu na rakovinu prostaty

  • 0
Lékaři Fakultní nemocnice v Plzni testují jako první v Česku a šestá nemocnice v Evropě novou metodu, která by měla zpřesnit diagnostiku rakoviny prostaty. Ta je nejčastějším onkologickým onemocněním u mužů a právě Plzeňský kraj je známý nejvyšším počtem pacientů v republice.

Nová metoda je založena na objevu amerických vědců, kteří zjistili, že nádor produkuje kromě jiných i látku nazvanou proPSA. Ta se dostává do krve a podle jejího množství lze usoudit, zda pacient má nádor, nebo mu hrozí. Právě tato testovaná látka, v odborné terminologii marker, by měla podat informace i o tom, jestli je nádor rychle rostoucí a z toho důvodu velmi nebezpečný pro pacienta, nebo naopak pomalu rostoucí a tím pádem méně rizikový.

Ondřej Topolčan

Narodil se v roce 1943.

Absolvent plzeňské Lékařské fakulty UK, v letech 1996 až 2001 přednosta 2. interní kliniky FN v Plzni, nyní vedoucí úseku imunoanalýzy oddělení nukleární medicíny FN Plzeň-Bory.

Za sebou má 40 let práce v laboratoři, je předsedou sekce imunoanalýzy, členem Evropské skupiny nádorových markerů EGTM.

Tím se zkvalitní pooperační péče. Když se totiž jedná o nebezpečný nádor, tak se bude pacient častěji sledovat nebo naopak bude do nemocnice mířit minimálně.

Kontrolou s testy na proPSA prošly ve FN od letošního listopadu už na dvě stovky mužů s podezřením na karcinom prostaty. "Šanci dostane dalších zhruba 800 pacientů, pak očekáváme, že by se zkoumání tohoto markeru mělo stát rutinní součástí diagnostiky," uvedl náměstek ředitelky FN Ondřej Topolčan. Ten odhaduje, že možnost supermoderní metody přiláká do FN více pacientů starších 50 let, kteří mají nárok na bezplatné vyšetření na přítomnost karcinomu prostaty.

Nový marker je přesnější než dosud známý PSA

Nejznámějším nádorovým markerem, který diagnostici už dlouho sledují, je PSA neboli prostatický specifický antigen. Ten je podle urologů velice užitečný.

"Když je hodnota PSA vysoká, znamená to, že není něco v pořádku. Díky PSA jsme schopni říci, že s vysokou pravděpodobností je přítomen nádor prostaty," vysvětlil přednosta urologické kliniky FN Milan Hora, který se svými kolegy nyní ovšem zkouší i novou metodu se zjišťováním proPSA.

Tento marker by měl informace o nádoru upřesnit ještě více než PSA. Díky tomu by měli lékaři dělat méně prostatických biopsií, což je odběr vzorku tkáně k následnému laboratornímu vyšetření na přítomnost rakovinného bujení.

"PSA je sice výborný, ale má jeden maličký nedostatek. Je někdy pozitivní i z jiných než nádorových příčin, například při zánětech prostaty nebo močových cest či zvětšení prostaty. Zvýšil tak počet prostatických biopsií, které se někdy musí dělat i zbytečně," vysvětlil Topolčan. Zdůraznil, že nový typ vyšetření test PSA nenahrazuje, ale je to další marker, který se k PSA dělá jako doplněk.

Lékaři upozorňují, že díky nové metodě by se měl odbourat několikatýdenní stres pacientů, kteří musí čekat na výsledky biopsie. Snížením počtu biopsií se navíc ušetří finanční prostředky. Součástí rutinní diagnostiky by se podle Topolčana měla nová metoda stát v říjnu až listopadu příštího roku.