Ústav umění a designu sídlí od loňského roku v nové moderní budově na Borských polích.

Ústav umění a designu sídlí od loňského roku v nové moderní budově na Borských polích. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Ústav umění a designu se stane devátou fakultou Západočeské univerzity

  • 4
Plzeňský Ústav umění a designu se stane zřejmě již od podzimu devátou fakultou Západočeské univerzity. Akreditační komise to doporučila na svém posledním zasedání. Děkan nové Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara by mohl být zvolen v listopadu.

"Máme radost. Tímto aktem bude úspěšně završeno naše více než desetileté snažení," uvedl ředitel ÚUD Josef Mištera s tím, že se podařilo splnit vše, co se na přelomu století naplánovalo.

Ve škole nyní studuje zhruba 400 studentů bakalářského studia, přes 100 studentů navazujícího magisterského studia a přibližně 160 studentů v kurzech celoživotního vzdělávání.

Ladislav Sutnar

Stejně jako Ústav umění a designu ponese i nová fakulta jméno plzeňského rodáka, mezinárodně uznávaného grafika Ladislava Sutnara. Loni získal in memoriam čestné občanství města Plzně. Na jeho rodném domě v Dominikánské ulici je pamětní deska.

Podle zástupkyně ředitele Lenky Kodýtkové je před ÚUD ještě mnoho práce, než bude ustaven Akademický senát fakulty, který zvolí děkana. "Až přijde oficiální stanovisko ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, paní rektorka stanoví, kdo dovede instituci k senátním a děkanským volbám," nastínila Kodýtková.

Všechny smlouvy zaměstnanců budou muset být překoncipovány na fakultu a všichni studenti musí vyjádřit souhlas s formálním převedením pod Fakultu umění a designu.

"Tím vznikne akademická obec fakulty, která podle nově koncipovaného statutu a jednacího a volebního řádu Akademického senátu ZČU zvolí své senátory. Ti pak vyhlásí a provedou volbu děkana," sdělila Kodýtková. Nyní záleží na tom, jak rychle se podaří některé orgány ZČU svolat.

Ústav umění a designu jako předstupeň umělecké fakulty ZČU byl založen v roce 2002 na úrovni katedry Fakulty pedagogické ZČU.

O dva roky později splnila univerzita podmínku Akreditační komise a ÚUD se stal vysokoškolským ústavem ZČU. Komise schválila převod studijních programů z Fakulty pedagogické a pro ZČU a ÚUD byly akreditovány další nové obory v uměleckých studijních programech.

Dosud posledním důležitým milníkem v historii školy bylo loňské otevření nové budovy, v níž se nachází 6000 metrů čtverečních ateliérů, dílen, počítačových studií, kanceláří a skladů. Venku je dalších 1000 metrů čtverečních "outdoor" ateliéru.