Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Inkluze není úplně dobrá, speciální škola je často lepší, říká učitelka

Kantorka Hana Šťovíčková pracuje na Základní škole ve Šťáhlavech na Plzeňsku už dvaadvacet let. Za tu dobu se podle ní změnily děti i pozice samotných učitelů. „Žáci se k sobě nechovají přátelsky, dělají si naschvály. Někdy mám pocit, že s rodiči netáhneme za jeden provaz,“ domnívá se učitelka.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Pracuji jako učitelka mateřské školy už 38 let.Na školní rok 2017/18 jsem se velice těšila,protože jsem nastoupila k nejstarším předškolním dětem.Poslední srpnový týden byl přijat do MŠ nový chlapec s odkladem ŠD,který se s matkou přestěhoval do naší obce.Matka zatajila,že v bývalé MŠ měl asistenta.Teprve 4.9.2017 -1. den škol. roku přinesla matka chlapce zápisový list a ostatní dokumenty,z kterých jsme se dozvěděli o zvláštnostech tohoto dítěte.Ihned jsem informovala ředitelku školy(mateřská škola je součástí základní školy) a výchovnou poradkyni.Chlapec se od druhého dne začal chovat k ostatním dětem velice agresivně-bral jim hračky a házel je po nich,kousal,zalehával děti,štípal,škrábal,škrtil a kopal,kam dosáhl.Dětem jsem vysvětlovala,že chlapec je jiný,musíme mu to odpustit a mít ho rádi jako ostatní kamarády.S matkou jsem hovořila o jeho chování a poprosila jí,aby mu ostříhala nehty,protože podrápal své kamarády do krve.Ona se pouze vyjádřila tak,že ví o tom,že její chlapec je divoký a bude pro ni i manžela problematické ho udržet při stříhíní nehtů.

K většímu útoku na děti došlo 8.9.,to jsem ho musela odtrhávat od dětí a on zkopal a pokousal i mě.Celý incident jsem oznámila opět ředitelce školy a ta reagovala slovy:"to je inkluze,musíte si zvykat.Čekáme na vyšetření chlapce v SPC,který určí,zda má nárok na asistenta."

Má pedagogická práce se změnila v roli "hlídacího psa",protože ataky dítěte byly velmi nečekané a pro děti bolestivé.Rodiče ostatních dětí se začly vyptávat,co se ve třídě děje,protože jim doma děti vypravují neuvěřitelné příběhy ze školky.Odkazovala jsem je na ředitelství školy.

18.9. mi byla zapůjčena asistentka (její dítě ten den nepřišlo do MŠ).Po návratu z vycházky začal chlapec v šatně dětí velkou silou bouchat pěstí okolní děti do hlavy shora,do obličeje,do břicha a přitom kopal do všech stran.V momentě,kdy jsme ho s asistentkou odtrhávaly,kopal do nás obou,kousal a poškrábal nás do krve na rukou.Chytla jsem chlapce ze zadu a vedla ho před sebou a hlavně od ostatních dětí dál.V jídelně utíkal ze svého místa,chaoticky p

0 1
možnosti

J32a44n 60Č96u45p

15. 10. 2018 12:24

Článek raději redakce přeřadila do zpráv z regionů, protože se jim nehodí reakce čtenářů. [>-]

0 0
možnosti
VP

V69í97t 79P14r69č28í71k

14. 10. 2018 23:55

Speciální škola není dobrá, inkluze je mnohem lepší řešení.

1 9
možnosti
JK

A co se takhle pozeptat rodičů těch inkludovaných ? Proč asi jsou snahy o založení soukromých speciálních škol ? Jejich děti totiž na tu inkluzi doplatí nejvíc.

4 0
možnosti
JT

J76a98n 95T55a56r77a46b80a

14. 10. 2018 19:23

Inkluze je úchylný nápad hloupých lidi.

10 1
možnosti
ŠF

Pokud je ADHD diagnostikováno v neurologické ambulanci, pak je to jasně medicinská záležitost, a pedagožky by měly nálezy respektovat. Bohužel, leckdy to tak není. Např. s prominutím "taky učitelka" rodičům tvrdohlavě řekne, že ona je pedagožka s dlouholetou praxí a nejlépe ví, jak dítě učit a ověřovat jeho znalosti a vytrvale dítěti sází pětky a přistupuje k dítěti v rozporu s doporučeními psychologické poradny jako ke zdravému dítěti (podle skutečné události - dítě je již nyní na gymnáziu), tak pak je každá domluva těžká a nezbývá, než se s tím nesmířit a dát včas dítě na jinou školu, a incident ohlásit a požádat o šetření prostřednictvím školy školní inspekci. Přitom stačilo respektovat doporučení poradny.

1 4
možnosti
VK

Jsem myslel, že ADHD se určuje u psychiatra.

0 0
možnosti
PH

Příbuzná pracuje jako asistentka dětí se speciálními potřebami a jak má svoji práci ráda, tak říká, že si často uvědomuje marnost svého snažení. Často se o integraci snaží žáci (nebo hlavně jejich rodiče), kteří na to prostě nemají. Pokud čte někdo v 5. třídě po písmenkách, při každém větším podnětu se snaží vylézt na skříň, odkud ho potom učitelky po zbytek hodiny dostávají, nikdo se ho (nebo jeho věcí) nesmí dotknout, jinak dostane hysterický záchvat, tak bohužel nemůže v normální třídě být. Když se jim potom jednoho takového žáka (po konzultacích odborných komisí a lékařů) podařilo dostat do speciální školy, byl tam nakonec mnohem spokojenější, a i rodiče uznali, že je to pro něj lepší volba.

19 0
možnosti
JH

Samozřejmě součástí inkluze musí být mechanismus, jak reagovat na takovéto děti, co prostě běžnou třídu nezvládnou. Taky speciálky nikdo neruším, vždy se počítalo, že pro nejtěžší případy zůstanou. Nicméně jako řekněme druhá volba.

1 0
možnosti
JS

Posadte vedle sebe Einsteina a 'debila' at delaji spolu na nejakem projektu. Driv nebo pozdeji jeden toho druheho trefi a zamerne nerikam, ktery koho.

1 2
možnosti
LS

Nebo jednoho trefí...

1 0
možnosti
PB

P92a62v56e15l 21B43e29ň80o

14. 10. 2018 13:09

Naprosto souhlasím...znám její

( inkluze ) konkrétní důsledky ve škole. Znemožnění normální výuky pro normální děti a nezvládnutí a nulové výsledky pro potřebné děti. Další ukázka, jak likvidujeme něco, co jsme měli lepší, byli dál, než ve světě...ale je toho víc...např. ve veřejném zdravotnictví atd.....kde je svět za námi, tam zkopírujem blbost, kde je před námi, vymyslíme "českou cestu".... ;-))

10 0
možnosti
JS

Inkluze je pochopitelne hloupost. Mozna ne uplne z principu, ktery se ma tvarit lidskorovnopravne...ale proste bohuzel realita to ukazuje a tak to zkratka je.

7 1
možnosti
JT

J46a71n 78T48a68r55a24b65a

14. 10. 2018 19:26

Každý řetěz je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. O školním vzdělání to platï úplně stejně.

3 0
možnosti
PC

Ono je to malinko směšování různého ... inkluze dětí s tělesným postižením není až tak velký problém ... spíš organizační než výchovný. Ostatní děti přijímají tělesně postižené většinou dobře. Něco zcela jiného jsou děti s duševním postižením ... dítě s IQ 70 a ADHD je vě třídě naprostá katastrofa ... a nepomůže, ani kdyby tam učil Komenský. A zcela oprávněně rozumní rodiče silně protestují, většinou neobětují biudoucnost svých dětí pro dobrý pocit "sluníčkářů", kterým je jedno, že naruší vzdělání dvaceti dalších .... vždyť oni to myslí tak dobře. :-P

24 0
možnosti
VB

Jenomže ADHD v pubertě většinou ustupuje. Nemusí to být nic trvalého. Jenom je nutné to dítě správně motivovat, aby bylo co nejméně problémů a něco se naučilo.

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtrnáctiletou Ukrajinku z Tachovska našli policisté mrtvou, zřejmě si vzala život

18. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:36

Policisté od úterý pátrali po čtrnáctileté ukrajinské dívce, která odešla z bydliště ve Stříbře na...

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Na kouř upozornily děti, úprk z hořícího autobusu zvládly bravurně, líčí učitelka

24. dubna 2024  16:40

Premium Václava Kopecká, Alena Vodičková a Michaela Kubátová, učitelky a asistentka pedagoga Základní školy...

Ve dne učí historii na univerzitě, večer o ní zpívá na metalových koncertech

24. dubna 2024  14:12

Přes den vyučuje historii na univerzitě v Innsbrucku, večer pak často předvádí divokou metalovou...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.