Vichr posunul střechu ubytovny na Tachovsku, hasiči obyvatele domu evakuovali....

Vichr posunul střechu ubytovny na Tachovsku, hasiči obyvatele domu evakuovali. Hrozilo totiž, že střecha spadne. | foto: HZS Plzeňského kraje

Lidé z ubytovny budou v provizoriu, střecha poničená větrem musí dolů

  • 2
Ještě nejméně několik dní budou bydlet u příbuzných a na faře lidé z ubytovny ve Starém Sedlišti na Tachovsku. Střechu budovy totiž v pátek zvednul a posunul silný vítr. Podle statika už není možné střechu opravit a musí se celá odstranit.

Evakuovaní lidé se domů nejspíš nevrátí ani do konce týdne.

„Statik mně řekl, že dům je v současné době neobyvatelný. Střecha bude muset jít celá dolů. Komíny, které posunutou střechu vlastně držely, jsou také v dezolátním stavu. Takže ta střecha se musí celá shodit a zaplachtovat a pak by tam ti lidé mohli bydlet, ale v tomto stavu to není možné,“ řekla v pondělí starostka Starého Sedliště Jitka Valíčková.

Doplnila, že pokud majitelka domu hned nezačne se střechou něco dělat, tak tam nikdo nebude moci být. „Protože topit se tam nemůže. Elektřinu a plyn není možné pustit, dokud dům nebude ve stavu, který umožní jeho užívání,“ podotkla Valíčková.

Z domu bylo v pátek evakuováno asi 38 lidí. Většina z nich od té doby pobývá u příbuzných a známých. Pro dvě rodiny je ubytování zajištěno na faře. 

Později po evakuaci domu přišla podle starostky na faru ještě jedna rodina, že chce zajistit ubytování.

„Řekli, že v době evakuace v domě nebyli, že byli v Sokolově. My ale máme problém zjistit, kdo tam vlastně bydlí. Bytovka není naše, oni se nehlásí k trvalému pobytu, takže my nevíme, kdo tam má a nemá být. Na faře jsme ubytovali sedm lidí a další místo tam už není. Takže jsme se domluvili, že si dají sraz s majitelkou bytovky, aby se nějak dohodli,“ sdělila Valíčková.

Dům je nyní obehnaný bezpečnostní páskou, aby se k němu nikdo nepřibližoval. „Policisté byty zapečetili a v místě provádějí zvýšenou hlídkovou činnost a to přes den i v noci,“ sdělila mluvčí tachovské policie Dagmar Jiroušková.

Silný vítr zasáhl Tachovsko i ostatní regiony Plzeňského kraje v pátek odpoledne. Střechu ubytovny ve Starém Sedlišti nadzvednul a posunul asi o metr, tím se poškodily také komíny objektu.