Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Týraná holčička měla zlomenou čelist, pěstounka ji udeřila opaskem

  • 115
Nejméně třikrát koženým opaskem s kovovou přezkou udeřila holčičku do hlavy. Tím neteři, kterou měla žena z Rokycan v pěstounské péči, způsobila krvácení do mozku. Holčička v nemocnici zemřela. Vyplývá to z obžaloby vypracované státním zástupcem.

Podle obžaloby pětadvacetiletá žena, která spolu s manželem měla od července loňského roku v pěstounské péči svěřenou dvouletou holčičku a její šestiměsíční sestru, starší neteř fyzicky opakovaně napadala.

A to od počátku srpna do 5. října, kdy holčička utrpěla zranění hlavy a na jeho následky po několika dnech v nemocnici zemřela.

Když odmítala jíst, neposlouchala nebo plakala, obviněná ji v rozčilení bila do různých částí těla, kousla do tváře, strkala do ní, až upadla na zem. V důsledku toho utrpěla krevní výrony v oblasti hlavy, trupu a končetin.

Holčička měla zlomenou čelist, nemohla jíst

Po útocích měla holčička zlomenou dolní čelist, což jí způsobovalo velkou bolest a nemohla jíst. O obsahu obžaloby informoval mluvčí Krajského soudu v Plzni David Ungr.

Několikaměsíční týrání vyvrcholilo 5. října, kdy děvčátko odmítalo jíst a plakalo. Podle obžaloby ji pěstounka nejméně třikrát koženým opaskem s kovovou přezkou udeřila do hlavy. Holčička pak upadla do bezvědomí. Žena ji chytila oběma rukama a prudce s ní třásla, následně ji polévala vodou, aby se probrala.

Podle obžaloby obviněná věděla, že vzhledem k intenzitě útoků a věku poškozené k takovým zraněním může dojít. Žalobce ji obvinil z týrání svěřené osoby a z těžkého ublížení na zdraví. U soudu ji bude hrozit až šestnáct let  vězení.

Úředníci neshledali v rodině žádné závady

Holčička, která se jmenovala Jana, se narodila v sedmi měsících matce, která se ani o jediné ze svých sedmi dětí nedokázala postarat. Jako otce uvedla muže částečně zbaveného svéprávnosti.

Janička byla o pár měsíců opožděná, ale v jednom pražském zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc během ročního pobytu skluz dohnala. V domově ji navštěvoval hlavně její otec.

Když v červenci přišel, zjistil, že si dítě vzali domů pěstouni. O svěření do příbuzenské pěstounské péče strýci a jeho o deset let mladší manželce rozhodl Okresní soud v Příbrami.

Kromě Janičky měli pěstouni již v péči její půlroční sestru. Dvojí kontrola z úřadu v Rokycanech neshledala v domácnosti žádnou závadu. Odlišný dojem měli v pražském dětském centru a následně i sousedé pěstounů. Manželé působili značně zanedbaným a nevěrohodným dojmem.

Stejný metr pro různé typy pěstounské péče?

Záchranku dusící se holčičce zavolali sousedé. Záchranáři ji v bezvědomí transportovali do plzeňské nemocnice, kde po několika dnech zemřela. Její sestra byla umístěna do jiné rodiny.

Případ rozpoutal velkou diskuzi o pravidlech svěřování dětí do pěstounské péče. Zásadní problém je v tom, že ´cizí´ lidé, kteří se pro pěstounství rozhodli sami, musejí projít důkladnými psychotesty a školeními. Pěstouni, kteří dostanou do péče své příbuzné, ale nic takového nepostupují.

„Musíme se snažit o ucelení a nastavení stejných podmínek pro všechny typy pěstounské péče,“ řekl již dříve prezident Asociace náhradních rodin Vladimír Patera.

Podle Pavla Šmýda ze Sdružení pěstounských dětí, se příbuzní starají až o dvě třetiny dětí, které jsou v České republice v pěstounské péči. To je přes devět tisíc dětí.

Ministerstvo práce se případem zabývalo a vyžádalo si veškerou dokumentaci. „Poslouží jako podklad pro vytvoření metodiky s cílem zkvalitnit postup orgánů sociálně-právní ochrany dětí. Současně ale stále platí, že péče o dítě má být primárně zabezpečena v rámci širší rodiny. Z tohoto důvodu nelze vztahovat na příbuzné dítěte všechna pravidla uplatňovaná ve vztahu k nepříbuzným náhradním rodičům,“ uvedl Petr Sulek, mluvčí ministerstva.

,