V Plzni se rozjel trolejbus, který řidič špatně zabrzdil. Cestujícím se nic...

V Plzni se rozjel trolejbus, který řidič špatně zabrzdil. Cestujícím se nic nestalo. (29. 5. 2018) | foto: Krimi Plzeň

Řidiči ujel z kopce trolejbus i s lidmi, zastavil se až o plot a stromy

  • 74
Horké chvilky zažili v úterý cestující, kteří projížděli Plzní v trolejbusu linky číslo 15. Řidič z vozu vystoupil kvůli spadlým tyčovým sběračům, jenže vůz špatně zabrzdil. Trolejbus se rozjel a zastavil se až o stromy a plot domu.

Nehoda se stala v plzeňské čtvrti Lobzy v úterý před polednem. Pětatřicetiletý řidič trolejbusu jel od Sokolské ulice a na křižovatce s Dlouhou měl odbočit vpravo. Spadly mu ale tyčové sběrače proudu.

Vystoupil z vozu, aby je nasadil zpátky. V tu chvíli se ale trolejbus sám rozjel z kopce dolů. Projel rovně křižovatkou a zastavil se až o plot a stromy. 

Duchapřítomně v tu chvíli zareagovali dělníci, kteří zrovna opravují Dlouhou ulici. Pod kola trolejbusu pohotově vložili stavební panely a zabránili tak tomu, aby se vůz opět dal do pohybu.

V trolejbusu se v tu dobu nacházelo několik cestujících. Ti po události odešli na jiný spoj. „Přesný počet nevíme, ale bylo to jen několik lidí,“ uvedl mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků René Vávro.

Cestující vyvázli bez zranění. Velké štěstí bylo, že opravovaná Dlouhá ulice je v současnosti otevřená jen pro vozidla hromadné dopravy. 

Podle mluvčího dopravních podniků trolejbus řídil zkušený šofér, který pro společnost jezdí několik let. „Vozidlo řádně nezajistil. Počkáme na vyjádření policie a až poté budeme případ se zaměstnancem řešit dál,“ sdělil Vávro.

Doplnil, že nebylo zjištěno, že by na trolejbusu byla nějaká technická závada, kvůli které by se vozidlo mohlo samovolně rozjet z kopce. 

Škodu na trolejbusu dopravní podniky zatím nevyčíslily. „V současné době ji zjišťujeme, předběžný odhad nedokáži říct,“ vysvětlil mluvčí. Trolejbus dopraváci připojili tyčí k tažnému vozidlu a odvezli do depa.

Policisté udělili řidiči na místě pokutu a nehodou se nadále zabývají. Dechová zkouška na alkohol byla negativní.

Plzeňské dopravní podniky dlouhodobě trápí kritický nedostatek řidičů. Ti, kteří jsou k dispozici, slouží více přesčasů a tím pádem mohou být více unavení. Redakce iDNES.cz proto zjišťovala i to, zda za nehodou může být únava šoféra.

„Ptali jsme se řidiče, jestli nebyl unavený nebo nesloužil přesčas. Říkal, že ne,“ uzavřel Vávro s tím, že v plzeňských dopravních podnicích je podobná nehoda výjimečná.

Nehoda se stala poblíž křižovatky Sokolské a Dlouhé ulice v Plzni-Lobzích.

Nehoda se stala poblíž křižovatky Sokolské a Dlouhé ulice v Plzni-Lobzích.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz