Rekonstrukce historické bitvy z první světové války v Třemošné.

Rekonstrukce historické bitvy z první světové války v Třemošné. | foto: Jaromír Pech, MAFRA

Třemošnou zněla střelba z kulometů a válečný ryk

  • 1
Salvy z pušek, výbuchy granátů, střelba z kulometů, zlověstné hučení plamenometu i křik raněných. Postřelení vojáci se plazili prachem a kolem davy diváků. Tak vypadalo sobotní odpoledne v Třemošné u Plzně. Rekonstrukce historické bitvy přibližovala mimo jiné slavné časy proslulého 35. pěšího pluku z Plzně.

Bitevní scéna v Třemošné u Plzně přenesla stovky lidí zpět do Itálie roku 1917, kde v první světové válce zuřily dlouhé boje na západoslovinské řece Soči - italsky zvané Isonzo. Tam proti sobě stáli na jedné straně Italové podporovaní spojenci a na straně druhé vojáci Rakouska-Uherska a Německa.

"Proč to dělám? Aby se připomnělo, jak to bylo dřív. Abychom ukázali, že žádná strana nebyla špatná a především to, že ve válce museli bojovat lidi. Já to beru jako ukázku toho, jak to tehdy nebylo dobré. Výhra, nebo prohra, to bylo vedlejší, protože se umíralo na obou stranách," vysvětloval Karel Brejcha z Plzně v uniformě vojáka 35. pěšího pluku.

Rekonstrukce historické bitvy z první světové války v Třemošné.
Rekonstrukce historické bitvy z první světové války v Třemošné.

Upozornil, že je humanista. Uznal, že obléci si vojenský mundůr je trochu rozpor. "Ale já mám na sobě uniformu z minulé doby. A když si nebudeme pamatovat, co bylo v minulosti, budeme opakovat chyby z historie," usmíval se novodobý Pětatřicátník.

Nedaleko frontové linie v prachu kolem bojiště čekala na svého vojáka dáma v pěkném dobovém kostýmu se slunečníkem.

"Přivedl mě k tomu asi před pěti roky manžel. Vysvětlil mi, že se dal do klubu zaměřeného na vojenskou historii a chtěl, abych jezdila na akce s ním. Tak jsem se na to taky dala a baví mě to. Člověk se tak na chvíli dostane do jiné doby," tvrdila Radka Bednářová, která přijela až z Chlumce nad Cidlinou.

Aby se odreagoval od práce, zamířil do bitevní vřavy i Lukáš Chyba z Prahy. Měl na sobě uniformu vojáka z Bosny a Hercegoviny. "Člověk si tu může zastřílet, vyblbnout se a pokecat s lidmi, kteří jsou stejně postižení jako já. Věnuji se tomu asi tři roky. O vojenskou historii se ale zajímám odmala," říkal. Přiznal, že v mnoha bitvách už padl. Do té sobotní vyrazil s hrozivým plamenometem.

Rekonstrukce historické bitvy z první světové války v Třemošné.
Rekonstrukce historické bitvy z první světové války v Třemošné.

V údolí řeky Soči došlo za 1. světové války k těžkým bojům mezi italským a rakousko-uherským a německým vojskem. Odehrála se tam série bitev, ve kterých se Italům nedařilo dosáhnout svého cíle a dobýt rakousko-uherské přístavní město Terst.

Při útoku 24. října 1917 byla fronta prolomena a Italové byli zahnáni na západ směrem k řece Piavě. V dlouhých bojích v oblasti Soči zemřelo přes tři sta tisíc vojáků z obou stran.