Tramvajová doprava v Plzni je v současnosti náchylná ke kolapsu. Odborníci vidí řešení v obnovení kompletní točny U Zvonu.

Tramvajová doprava v Plzni je v současnosti náchylná ke kolapsu. Odborníci vidí řešení v obnovení kompletní točny U Zvonu. | foto: Daniel Beran, MAFRA

Tramvajovou dopravu v Plzni vyřeší obnovení točny U Zvonu

  • 3
V Plzni zřejmě obnoví tramvajovou točnu U Zvonu. Podle odborníků to zajistí plynulost tramvajového provozu ve městě. V takovém případě by nemohlo dojít ke kolapsu tramvajové dopravy v takovém rozsahu, jako se to stalo minulý čtvrtek. Provoz zastavila nehoda tramvaje u plzeňského náměstí Republiky.

Dopravně-provozní ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Václav Zikmund říká, že situace z minulého týdne byla výjimečná tím, že kvůli opravě kolejiště v sadech Pětatřicátníků jezdily všechny tři tramvajové linky přes náměstí.

"Ale kdyby byla U Zvonu obnovena tramvajová točna, v téhle situaci to mohlo být ideální řešení. Mohly se tu točit tramvaje jezdící ze Slovan a Světovaru. Takhle kvůli srážce s autem tramvaje nejezdily hodinu a půl," říká Zikmund.

Tramvajová spojka U Zvonu nyní funguje jen ve směru ze Zbrojnické do Pražské ulice. V opačném směru ne. Na západní straně této oblasti sice jsou ve vozovce tramvajové koleje, ale schází výhybka pro napojení na trať ze Zbrojnické ulice a také trolej nad kolejemi.

Projekt by se mohl dostat do plánů už příští rok

Dopravní expert Správy veřejného statku města Plzně Ondřej Vohradský připomíná, že projekt na obnovu nouzové točny existuje. "Pokud bude mít město volné finance, projekt by se mohl dostat do plánů možná už v příštím roce," říká Vohradský.

Už teď je jasné, že dělníci budou v téhle oblasti měnit za nové všechny tři výhybky, které tu jsou. Najdou se peníze i na čtvrtou chybějící výhybku, několik sloupů a zhruba 100 metrů trolejí?

První část oprav kolejiště v sadech Pětatřicátníků skončila. Další omezení a změny tramvajové dopravy tam nastanou v polovině července.

"Ve směru na Bory ještě budeme měnit výhybku, která umožňuje odbočení do Prešovské ulice a pak dál na náměstí Republiky. Měnit ji budeme od 13. do 15. července. Teď jsme to dělat nemohli, výhybka ještě není vyrobená. Samozřejmě bude vybavena nejmodernějším systémem, který bude tramvajím automaticky stavět cestu podle toho, na jaké lince budou jezdit," uvedl Václav Zikmund. Tahle výhybka je nejvytíženější, protože přes ní jezdí všechny tři plzeňské tramvajové linky.