Jídlo je víc než pouhé palivo pro tělo, tvrdí odborník na vaření

  9:22
Gastroturismus – cestování za dobrým jídlem může lidem dát víc než jen potěšení z toho, že si pochutnali. Tvrdí to odborník na vaření i kvalitu potravin Tomáš Popp, který pro dobré suroviny a pokrmy, s nimiž je spokojený, často používá výraz „fajnový jídlo“. Podle něho se milovníci dobrých pokrmů nemusí bát vyrazit nejen na výlet, ale i na dobrý oběd či večeři mimo velká krajská města.
Tomáš Popp je odborníkem na vaření i kvalitu potravin. Tvrdí, že za dobrým...

Tomáš Popp je odborníkem na vaření i kvalitu potravin. Tvrdí, že za dobrým obědem nemusejí už lidé jezdit do velkých měst, ale opravdové perly se nacházejí v menších regionech. | foto: Archiv Tomáše Poppa

„Praha, Brno, Ostrava nebo Plzeň a další nabízejí rozmanité gastronomické zážitky. Opravdové perly se ovšem nacházejí v menších regionech. Nejedná se jen o restaurace, ale i farmy, kde lze nakoupit řemeslné a kvalitní potraviny. Největší progres zaznamenala kávová kultura a rozvoj bister. Výběrovou kávu si dopřejete nejen v Plzni, ale i například v Klatovech – v pekárně a kavárně Zrno budete jako v ráji,“ říká.

Tomáš Popp na základě vlastních zkušeností tvrdí, že kvalitní gastronomie se šíří celou republikou a jako houby po dešti rostou rodinné restaurace, bistra, kavárny, pekárny. Upozorňuje, že podniky vaří nejen chutná jídla, ale pracují s lokálními, sezonními potravinami. Propojuje se tak svět gastronomie a řemeslného farmaření. Vnímá to jako nesmírně pozitivní krok, který oceňují i inspektoři z gastronomického průvodce Michelin.

Domnívá se, že ve spolupráci mezi šéfkuchaři a farmáři jsme v Česku zatím ještě pouze na začátku a připomíná, že takové propojení vítají i experti na kvalitu stravování.

Tomáš Popp (46 let)

  • Začal být známý před řadou let jako organizátor vyhlášených plzeňských farmářských trhů. Ty se zařadily mezi nejlépe hodnocené v rámci celého Česka a skvělé renomé mají dodnes.
  • Záběr Tomáše Poppa se však výrazně rozšířil. Dnes je manažerem Asociace kuchařů a cukrářů ČR i členem Národního týmu kuchařů a cukrářů.
  • Společně se známými osobnostmi z oboru vystupoval v televizních pořadech a účastnil se akcí v zahraničí.
  • Podílí se na česko-německém projektu Vaříme dobře, který je zaměřen na vzdělávání v oblasti gastronomie.
  • Nedávno patřil mezi odborníky, kteří hodnotili kvalitu jídel ze školních jídelen v Plzni a nabízel doporučení, jak stravování žáků vylepšit.

„Inspektoři Michelinu se rozjeli po regionech a byli potěšeni kvalitou nabízených pokrmů. Dalším důkazem zvyšující se kvality gastronomie je letos poprvé zveřejněný průvodce Gault & Millau. Zaměřil se hodně na české a moravské regiony a najdete v něm desítky skutečně skvostných podniků,“ pokračuje.

V Plzeňském kraji byl letos nejvýše hodnocen Boutique hotel Nebespán v Kašperských Horách, který nabízí francouzskou kuchyni v srdci Šumavy.

Druhé nejlepší hodnocení má plzeňská restaurace Štipec. „Ta je důkazem přínosu propojování farmářů a šéfkuchařů. Šéfkuchař Vojta Gaier vytváří nápaditá jídla připravená z lokálních, sezonních surovin. Ryby mají původ v sádkách v plzeňské vodárně. Zeleninu dováží Josef Krůs z nedalekých Domažliček u Klatov. Vepřové maso dodává malý chov ze severu Plzeňska… Důležitou součástí jídel ze Štipce je pec na dřevo,“ popisuje přednosti oceněného podniku.

Mimořádné restaurace vidí i na venkově. Vybavuje se mu například Angusfarm Soběsuky, kde je podle Poppa povinností každého gastronauta se zastavit. „Tamní steaky z býčků plemene Angus, chovaných v okolí a na Šumavě, jsou vyhlášené. Restaurace má vlastní bourárnu a zrárnu. Dokáže tak svým hostům připravit maso v té nejvyšší kvalitě s jasným původem masa. Angusfarm Soběsuky jsou držitelem certifikátu Slow Food od hnutí, které prosazuje autentickou gastronomii z lokálních surovin. Vajíčka ze Šumavy, sýry z Držovic, zelenina z Mlýna Podhora, to je jen pár farmářských surovin, které restaurace používá,“ vysvětluje.

Tomáš Popp je přesvědčený, že náruč Plzeňského kraje je doširoka otevřená všem milovníkům jídla. Doporučuje zastavit se pro jablka, mošty, jahody i borůvky v sadech Nebílovy nebo ve faremní prodejně minimlékárny JOMA v Janovicích nad Úhlavou, kde se nabízí skvělý tvaroh, ale i sýry, jogurty nebo zákys.

V Sušici doporučuje zajít do restaurace Bejkárna, kde se vaří z masa farmy Zelený. „Jirka Zelený s rodinou připravuje i celou řadu řeznických dobrot. Paštiky, šunku, špekáčky. Nejen ty si můžete koupit v jejich farmářském obchodu v Sušici,“ nabízí jeden ze svých tipů.

Některé má i pro oblast Českého lesa, který je sice vyhlášený krásnou přírodou, ale horší je to s nabídkou pohostinských služeb. I tam se prý situace vyvíjí dobrým směrem. Například procházky v okolí Železné kousek od Rozvadova navrhuje zpestřit v restauraci Hvozd v Resortu Český les, kde se opět nabízí suroviny od místních farmářů.

Většina znalců dobrého jídla patrně bude znát Karlovy Vary, které mají pověst nádherného města s dobrými gastronomickými službami. Kuchyni Grandhotelu Pupp vládne Ondřej Koráb, člen Národního týmu kuchařů a cukrářů. Tamní pražírna a kavárna Lékárna se stala také vyhlášenou.

Jídlo má i silný emocionální náboj

Tomáš Popp tvrdí, že za vynikající gastronomií je možné vyrazit i hlouběji do pohraničí. Upozorňuje, že například Pivovar Červený vlk v Božím Daru vaří nejen výborné pivo, ale i skvělé jídlo. „Tamní kuchyně je poctivá, lahodná a je znát, že se na ní pracuje s velkou péčí.“

Doporučuje i Poštovnu Rolava, nový podnik kousek od Přebuzi. Vkusně zrekonstruovaná útulná chalupa nabízí ubytování i výborné jídlo. „Obec Šindelovou budou asi lidé znát jen ze zpráv o počasí jako mrazovou kotlinu. Byla by škoda nechat se odradit zimou, protože si můžete ze Šindelové odvézt mimo rýmy i báječné, poctivé uzeniny z Řeznictví Šindelová. Milovníci ryb si mohou skočit pro pstruha, sivena nebo jesetera do tamních sádek,“ popisuje.

Tomáš Popp zdůrazňuje, že jídlo není jen palivo pro tělo, ale podle něho má i silný emocionální náboj. Tvrdí, že dokáže člověka rozvášnit i rozčílit, může mu vykouzlit úsměv na tváři a potěšit duši. Za důležité proto považuje, aby si lidé vybírali dobré podniky, které vaří z kvalitních, místních, sezonních surovin.

„Podpoří tím život v menších městech a vesnicích. Budou se podílet na rozvoji kvalitních restaurací i řemeslných zpracoven nebo farem. Svými penězi rozhodujeme o mnohém. Šťastnou cestu naplněnou těmi nejlepšími kulinářskými zážitky,“ uzavírá.

Nejčtenější

Jít si na pár hodin zaběhat? Nejhorší, co můžete tělu udělat, varuje fyzioterapeutka

Premium

Který sport je pro lidské tělo nejlepší? Zkušená plzeňská fyzioterapeutka Šárka Langa se dlouhodobě zabývá zdravým pohybem a popisuje, proč není vhodný tenis či golf a v čem je lepší chůze než běh....

Stezka, kterou pro sebe „utajili“ trampové. Podél Javornice na pivo do Chříče

Slyšeli jste někdy o Javornici? Asi ne. Kdysi mě zaujal verš v jedné písničce Honzy Vyčítala: „Po Javornici nahoru a zase kluky Ryvolů tam potkávám.“ O pár dnů později jsem už vystupoval na náměstí v...

Kamion zůstal po nehodě v Klatovech ležet na boku, hasičům to komplikovalo zásah

K převrácenému kamionu vyjížděli v pátek kolem čtvrt na pět hasiči v Puškinově ulici v Klatovech. Poté, co vyprostili z kabiny vozu řidiče, museli zabránit úniku paliva. Pomohl jim k tomu speciální...

Muž se utopil při plavání se psem, tělo na dně řeky našel až vodní dron

Tragicky skončilo pro dvaatřicetiletého muže nedělní plavání v řece Úhlavě v Přešticích na jižním Plzeňsku. Do vody šel společně se svým psem, na břeh se však vrátilo jen zvíře.

Podmínka za napadení Ukrajinek. V životě jsem ženu neuhodil, litoval kolotočář

Okresní soud v Plzni vynesl rozsudek nad kolotočářem, který podle obžaloby v srpnu 2023 v Plasích na Plzeňsku zmlátil dvě Ukrajinky. Jednu z nich museli hospitalizovat. Soud ho uznal vinným z...

Opilý muž vyhrožoval zabitím dětí, pak vážně zranil zasahujícího policistu

Pro vydírání a násilí proti úřední osobě stíhají policisté z Plzně venkova šestačtyřicetiletého muže z Kralovicka. Vyhrožoval, že zabije děti na dětském hřišti, po zadržení napadl i přes želízka na...

18. července 2025  14:11

Vyteklá nafta změnila silnici v tříkilometrovou klouzačku. A auta bourala

Zhruba tříkilometrová skvrna nafty vytékající z nádrže nákladního auta zřejmě stojí za problémy, s nimiž se od pátečního rána potýkají hasiči a správci komunikací v Plzni. Na dlouhém úseku u sjezdu z...

18. července 2025  10:53,  aktualizováno  12:40

Vlaky za sedm miliard vylepší spojení Prahy se západem Čech, pojedou až dvoustovkou

Nové vlaky, které umějí jezdit až dvoustovkou, si za sedm miliard objednala společnost Arriva v plzeňské Škoda Group. V prosinci 2028 se jimi poprvé svezou cestující v expresech z Prahy přes Plzeň do...

18. července 2025  7:30

Holčičku u příbuzných pokousal v obličeji pes, policie případ odložila

Dubnový případ, kdy v Chotěšově na Plzeňsku pes pokousal teprve čtyřletou holčičku, policisté odložili. Podle výsledků vyšetřování nešlo o trestný čin, ale o souhru nešťastných náhod.

17. července 2025  13:31,  aktualizováno  13:44

Vytouženou silnici na Rokycansku dokončí o půl roku dříve, uleví dvěma obcím

Nová, 5,3 kilometru dlouhá silnice vedoucí od dálnice D5 u Rokycan na severní Rokycansko se v celé délce otevře řidičům letos na podzim. Původní termín podle podepsané smlouvy byl přitom jaro...

17. července 2025  10:20

Jít si na pár hodin zaběhat? Nejhorší, co můžete tělu udělat, varuje fyzioterapeutka

Premium

Který sport je pro lidské tělo nejlepší? Zkušená plzeňská fyzioterapeutka Šárka Langa se dlouhodobě zabývá zdravým pohybem a popisuje, proč není vhodný tenis či golf a v čem je lepší chůze než běh....

16. července 2025

Uvolněný betonový panel zavalil na Plzeňsku muže, je vážně zraněný

K pracovnímu úrazu vyjížděli ve středu před 11. hodinou zdravotníci a policisté do Žichlic na severním Plzeňsku. Na dvaapadesátiletého muže tam spadl betonový panel. Utrpěl vážná poranění nohou a...

16. července 2025  14:11

Jubilejní šedesátý karafiát z Klatov dostal jméno po zakladateli města

Pěstitelé představili v Klatovech nový druh klatovských karafiátů, které se ve městě a okolí pěstují už 212 let. Šedesátý vyšlechtěný druh pojmenoval starosta Rudolf Salvetr po Přemyslu Otakarovi...

16. července 2025  10:45

Přestavba klíčového kruháče v Plzni se protáhne. Město se zpožděním nesouhlasí

Dopravní chaos, omezení a uzavírky kvůli přestavbě kruhové křižovatky na plzeňských Borských polích v turbookružní křižovatku se semafory se až o měsíc protáhnou. V úterý to řekli šéf místního...

15. července 2025  16:33

Poslední terénní překážka na cyklostezce mezi Chrástem a Plzní zmizí do podzimu

Cyklostezka z Chrástu do Plzně bude letos na podzim kompletně dokončená. Město předalo stavební firmě k dobudování poslední úsek u výjezdu z nejdelšího železničního tunelu v zemi.

15. července 2025  14:20

Bolístky pod kontrolou: Vyhrajte dětské náplasti Cosmos s Prasátkem Peppou
Bolístky pod kontrolou: Vyhrajte dětské náplasti Cosmos s Prasátkem Peppou

I drobné odřeniny a škrábance mohou být pro děti velké drama. Zúčastněte se proto naší soutěže a vyhrajte limitovanou edici dětských náplastí...

Mladého řidiče přemohl mikrospánek. Probudil se až v kolejišti, kde uvázl

Nebezpečný mikrospánek přemohl v úterý nad ránem jednadvacetiletého řidiče fordu. V Třemošné na Plzeňsku skončil v kolejišti těsně vedle železničního přejezdu. Měl štěstí, v tu chvíli zrovna žádný...

15. července 2025  12:11

Zábava, adrenalin, ale také risk. Bikeparky lákají i méně zkušené jezdce

Velmi těžké úrazy způsobené při jízdě na kole v bikeparcích řešili na začátku prázdnin horští záchranáři. Například Letecká záchranná služba Plzeňského kraje nedávno převážela muže z TrailParku na...

15. července 2025  10:33
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.