Do opuštěného Teska v Plzni se vrátily obchody, drží je desítky podpěr

  • 6
Do Teska na Americké třídě v Plzni už zase chodí zákazníci. Dva obchodní řetězce ale obsadily pouze přízemí a první patro budovy. Kvůli dodržování bezpečnostních parametrů bylo nutné podlahu přízemí zajistit desítkami podpěr.

Budova bývalého Prioru, která byla postavena roku 1968, má celkem čtyři podlaží. Lidl dnes otevřel svoji prodejnu potravin v přízemí a Hervis se sportovními potřebami sídlí v prvním patře.

„Ostatní prostory nebudou využívány. Důvodem není nedostatek zájmu jiných obchodů, ale stáří stavby a nutnost dodržovat bezpečnostní parametry. Celý suterén nyní slouží jako základna pro podpěru přízemí,“ uvedl Karel Samec za společnost Ameside. Ta je dceřinou společností firmy Amádeus Real, které budova s okolními pozemky od loňského roku patří.

Přízemí podepírá několik desítek kovových vzpěr. „Původní budova prošla v devadesátých letech částečnou modernizací. Přesto má v současnosti omezené využití a nejspíš časem ustoupí nové výstavbě plánované na tomto území a v jeho okolí,“ doplnil Samec.

Obchody jsou tedy otevřeny pouze dočasně. Celá budova se bude nejspíš bourat, zatím ale není jasné kdy.

„Souvisí to s přípravou projektu nové městské čtvrti mezi Americkou třídou, Denisovým nábřežím a Sirkovou ulicí. Nyní se na něm intenzivně pracuje. Musí být v souladu s územní studií, která byla schválena loni na podzim,“ řekl Samec. 

Investor slibuje, že obchodní dům bude fungovat v novém modelu do doby zahájení výstavby. „Alespoň dočasně se sem vrátí normální život,“ řekl Tomáš Jícha, zástupce Ameside.

Reagoval tak na skutečnost, že po zboření Domu kultury Inwest a po loňském uzavření Teska se z této části města vytratil život.

Investor souhlasil s novými pravidly pro využití území

Společnost Amádeus Real chtěla před lety v oblasti po zbořeném KD Inwest vybudovat obří obchodní komplex. Ten však odmítli v roce 2013 lidé v referendu, investor se neshodl s městem na podobě stavby a od projektu ustoupil.

Loni radnice schválila nová pravidla pro využití území, která představila v lednu v budově bývalého Teska veřejnosti. Investor s nimi souhlasil. 

Nová pravidla už neumožňují postavit v místě monolitický obří obchodní komplex. Počítá s vícefunkční blokovou zástavbou s obchody, službami, kancelářemi i byty. Územím budou procházet dvě nové ulice. Největší blok může maximálně zabrat osm tisíc metrů čtverečních.