Šestadvacet koček z útulků má díky umísťovací výstavě nové majitele. Na snímku Hanička a Alžběta Bečvářovi s právě adoptovaným kocourkem Vikim.

Šestadvacet koček z útulků má díky umísťovací výstavě nové majitele. Na snímku Hanička a Alžběta Bečvářovi s právě adoptovaným kocourkem Vikim. | foto: Daniel Beran, MAFRA

Téměř tři desítky koček z útulků získaly díky výstavě nové majitele

  • 1
Šestadvacet opuštěných koček našlo nové majitele. Stalo se tak na plzeňské výstavě pořádané už poosmé organizací Svoboda zvířat, která se konala v kulturním zařízení JAS v Plzni na Slovanech. Ochránci koček díky této akci najdou každoročně nový domov až třem čtvrtinám zvířat, o která se starají.

Zájemcům zde nabízejí zdravé kočky, zkontrolované veterinářem, očkované, odčervené a v případě, že jsou starší než osm měsíců, také kastrované. Během soboty se lidé ujali téměř poloviny koček, z 55 si jich vybrali 26.

"Jsou to kočky opuštěné, které najdeme my nebo nás na ně někdo upozorní, případně nám je přiveze," říká Naděžda Svobodová z plzeňské Svobody zvířat. Podle té jsou osudy koček, opuštěných lidmi, nelehké.

"Nám se samozřejmě podaří zachránit jen zlomek z těch, které se toulají. Toulavé kočky přežívají bez člověka za opravdu velmi těžkých podmínek a dožívají se nanejvýš čtyř let," dodává Svobodová. Kočky chované v domácnosti se přitom dožívají zhruba 15-17 let.

Svoboda zvířat se ale snaží zlepšit podmínky i toulavým kočkám, které se ve volné přírodě už narodily a v podstatě je nelze domestikovat. Ochránci například dávají zateplené bedýnky na místa, o kterých vědí, že se tam toulavé kočky pohybují.

Mourovatého Vikyho si hned ráno z výstavy odnesly sestry Hana a Alžběta Bečvářovy. "Měly jsme každá jednu kočičku, ale ta moje nedávno umřela. Tak jsme si sem přišly s rodiči pro novou. Budeme je teď mít se sestrou obě společně. Vybírala jsem podle toho, jak se mi líbily," říká Hanka s rozzářenýma očima, zatímco pořadatelé připravují dokumenty k převzetí zvířete.

Útulek se o nové majitele zajímá, někdy chodí i na kontroly

Smlouva obsahuje i závazek, že ochránci budou moci ještě půl roku po adopci kontrolovat, v jakých podmínkách kočka žije. Většinou si s klienty telefonují, občas ale přijdou i osobně. Ve třech případech museli novým majitelům kočku zase odebrat.

Za kočky se platí při podobných akcích stejně po celé republice - 300 korun za kotě a 600 korun za dospělé. Ochráncům se tak jednak zčásti vracejí náklady na péči o zvířata, ale především, jak upozorňuje Naděžda Svobodová, má cena za úkol odradit lidi, kteří by to s budoucí péčí o zvíře nemysleli vážně.

Poplatek neodradil ani Jaroslava Tomáška z Plzně, který si odnesl jedenapůlletého kocourka. "Já jsem v důchodu, kočku jsem měl, ale ztratila se mi na chatě. Prostě se jednou nevrátila. Teď musím být mnohem opatrnější," vysvětluje s tím, že měl jediné kritérium výběru, a to černou barvu.

Od roku 2003, kdy se umísťovací výstavy v Plzni konají, na nich našly nový domov téměř tři stovky koček, celkově se pak lidé ujali už 588 zvířat.

"Spočítali jsme, že se nám v uplynulých letech dařilo udat novým majitelům 70,1 procenta nabízených kočiček," konstatuje Svobodová. Lidé, kteří si pro zvířata přicházejí, jsou podle jejích slov milovníci koček. Berou si je jako kamarády pro kočky, které už doma mají, nebo proto, že získali větší byt či se odstěhovali na vesnici.