Techmania v Plzni se před časem kvůli pandemii ocitla v problémech. Neměla na...

Techmania v Plzni se před časem kvůli pandemii ocitla v problémech. Neměla na provozní náklady, propustila zaměstnance a zkrátila otevírací dobu. (7. 1. 2022) | foto: Petr Eret, MF DNES

Potíže plzeňské Techmanie vyřešila krajská dotace, centrum má nového šéfa

  • 9
Plzeňské science centrum Techmania se před časem ocitlo v problémech. Za nimi stála nižší dotace od města i epidemie koronaviru. Instituce musela omezit provoz a dokonce se spekulovalo o jejím uzavření. Teď se zdá, že se jí podaří z potíží dostat. Obdržela totiž čtrnáctimilionovou dotaci od Plzeňského kraje.

„Jsme za celý tým velmi rádi, že Plzeňský kraj schválil podporu Techmanie v takové výši, kterou poskytoval i v minulých dvou letech. Pro Techmanii znamená 14 milionů opravdu významnou finanční částku, která výrazně přispěje k fungování jejího provozu v příštím roce. Velmi si dlouholeté podpory Plzeňského kraje vážíme a za jejich snahu nám pomoci moc děkujeme,“ uvedla manažerka Techmanie pro VIP partnery Kateřina Chábová.

Techmania stejně jako většina institucí jejího typu byla významně ovlivněna přetrvávající covid pandemií, byla nucena mít několik měsíců zavřeno a své návštěvníky přivítala až v létě.

„Nicméně to, že na ni její příznivci nezapomněli, ukázala čísla návštěvnosti v době letních prázdnin. Velký zájem ze strany veřejnosti navštívit plzeňské science center byl dobrým signálem pro všechny, že Techmania má v Plzeňském kraji své místo. Ani dobré léto bohužel nestačilo k pokrytí následků pandemie a vypadlých příjmů a tak vedení Techmanie muselo přistoupit k opatřením, která vedla k omezení provozní doby pro veřejnost na čtyři dny v týdnu,“ konstatuje Chábová.

Cílem rozhodnutí bylo minimalizovat náklady na provoz a zajistit maximální přístupnost pro školy a veřejnost. Teď se vedení Techmanie snaží, pokud to pandemická situace dovolí, najít takový model fungování, který umožní již na jaře 2022 přejít k šestidennímu provozu pro veřejnost. A právě tomu by měla finanční podpora pomoci.

„Situace je složitá pro všechny a dnes v době pandemie to pociťujeme v mnoha směrech více než kdy dříve. Nicméně dobré projekty by měly být i nadále podporovány a zastabilizovány pro další budoucí období. Myslím si, že Techmania má nesmírný přínos v oblasti vzdělávání,“ sdělila hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

V polovině listopadu skončil na základě vzájemné dohody dlouholetý ředitel Techmanie Vlastimil Volák. Na jeho místo nastoupil Jiří Královec.

„Techmania Science Center je významná plzeňská vzdělávací instituce, která neformální cestou posiluje význam vzdělávání ve společnosti. Svým přístupem probouzí v dětech zájem o vědu, a to zábavnou a neotřelou formou. Centrum nyní potřebuje kompletní restart,“ řekl v listopadu za správní radu společnosti její člen Tomáš Ignačák.

K tomu by měl nový šéf přispět. „Pandemie nemoci covid-19 a z ní vyplývající omezení měla na fungování Techmanie nežádoucí vliv. Mými prvními kroky v pozici ředitele tak bude zlepšit a zintenzivnit komunikaci a spolupráci s klíčovými partnery – především Západočeskou univerzitou, úřady státní správy a místní samosprávy, a také stabilizace dlouhodobého financování centra,“ konstatoval při svém jmenování Královec. 

Finance od Plzeňského kraje jsou prvním krokem k tomu, aby se cíl podařilo uskutečnit.