(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Soud předběžně zakázal firmě Taxify, aby v Plzni provozovala taxislužbu

  • 26
Okresní soud v Plzni předběžným opatřením zakázal internetové alternativní taxislužbě Taxify, aby na území města nadále provozovala nebo zprostředkovávala provoz taxíků. Společnost se ale rozhodla, že její služby budou nadále dostupné řidičům i cestujícím.

ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informoval Šimon Rákosník z PR agentury Rubikon, která Taxify mediálně zastupuje.

Estonská společnost rozšířila v červenci svůj provoz z Prahy také do Plzně, Ostravy, Olomouce a Českých Budějovic.

Předběžné opatření je podle Rákosníka výsledkem podnětu, který k soudu podaly tradiční taxi společnosti. Předběžné opatření má omezit Taxify v poskytování svých služeb, dokud soud nerozhodne, zda lze její aktivity klasifikovat coby nekalou soutěž.

Proti alternativním taxislužbám Taxify či Uber čeští taxikáři opakovaně protestují. Jejich sdružení připravuje i celostátní protest proti dosavadnímu postupu státu vůči těmto společnostem.

Taxikáři trvají na tom, aby byla jediná varianta taxi pro širokou veřejnost s označením a taxametrem. Odmítají, aby mohla být měřidlem i mobilní aplikace.

Na začátku roku uspořádali několik protestů proti Uberu a Taxify, kdy pomalými jízdami blokovali svými vozy centrum Prahy.

Zástupci společnosti Taxify předběžné opatření soudu týkající se Plzně prozkoumali a vzali v potaz předchozí rozhodnutí soudů v Česku v podobných případech.

„Tato analýza ukázala, že předběžné opatření se nemůže vztahovat na služby Taxify v Plzni. Hlavním argumentem je to, že aktivity, které byly společnosti Taxify zapovězeny, tedy zdržet se provozování nebo zprostředkování taxislužby na území města Plzeň, se neshodují se skutečným předmětem činnosti společnosti Taxify, což je provozování softwarové platformy,“ uvedl Rákosník.

Taxify se domnívá, že zejména vzhledem k rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, který podobné předběžné opatření v minulosti zrušil, bude předběžné opatření týkající se Plzně také zrušeno.

Přepravní platforma Taxify vznikla v roce 2013 a nyní má patnáct milionů uživatelů v pětadvaceti zemích.