VIDEO: Deset nových tanků pro ležák, v jednom je přes milion půllitrů

  • 12
Deset nových ležáckých tanků instalují v těchto dnech specializované firmy v Plzeňském Prazdroji. Nerezové tanky připluly do Čech z Německa. Do jednoho se vejde více než milion půllitrů piva Pilsner Urquell.

Tanky do Česka doputovaly po Labi začátkem roku, kdy byla dobrá splavnost, a na svou chvíli čekaly od konce dubna v ohradě u karlovarské výpadovky z Plzně.

Hmotnost každého z nerezových tanků, určených pro ležák Pilsner Urquell, je 33,5 tuny. Jsou dlouhé 24 metrů a co bylo pro transport výjimečné – mají v průměru 6,4 metru.

Na cestu z Bolevce se v těchto dnech vydávají každou noc. V Prazdroji bylo nutné udělat pro tahače zvláštní vjezd u řeky, snížit plot areálu nebo vést část trasy po pontonech, aby se tanky dostaly výše.

Investice navazuje na rozšíření varny ležáku Pilsner Urquell. Její kapacita vzrostla o třetinu na 3,5 milionu hektolitrů piva, a tak bylo třeba rozšířit i kapacitu pro kvašení a zrání.

Celkem pivovar nově instaloval 20 tanků, prvních deset vloni. Celková loňská investice čítá 280 milionů korun, hodnota letošní je 170 milionů korun.