Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Náctiletí z chudých rodin často podléhají tlaku, místo vzdělávání pracují

Žijí v ubytovnách, potýkají se s dluhy a často mají jen základní vzdělání. Jejich děti ve škole propadají a pokud se nevymaní ze začarovaného kruhu, dost možná dopadnou stejně. „Tak žije v kraji řada rodin, nejpostiženějším regionem je Tachovsko,“ říká Vlastimila Feistingerová z plzeňské organizace Člověk v tísni.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

P63e37t77r 36B97u71r57i17a94n

23. 10. 2018 13:29

Tak já shrnu informace z článku: rodiče oněch dětí nemají žádný zájem, nestarají se, kašlou na to. Jejich děti potom jakbysmet. Mimochodem nevím jak ten fakt, že rodiče mají dluhy, přinutí žáka nejít do školy. Naopak školy se snaží, umožňují, pomáhají. Zaměstnavatelé jakbysmet. Nejsou rasisté, ani předpojatí, přimhouří oko a dobře za práci zaplatí. Práce neziskovek nemá potom žádný valný smysl, nic nezmění.

No hezké.

0 0
možnosti
PB

P16e54t27r 30B85u37r87i88a73n

23. 10. 2018 13:40

Pikantní je taky odhalení v článku, že rodiče bývají dlouhodobě na pracáku v regionech, kde zaměstnavatelé neřeší ani historii, ani vzdělání uchazečů, ale naopak zaměstnávají kohokoliv a ještě k tomu dobře zaplatí.

0 0
možnosti
LN

L96u13d18ě19k 56N50ě69m83e67c

22. 10. 2018 11:29

Ono je to i tím, jací byli a jsou jejich rodiče a prarodiče. Uvědomme si, že jde z velké části o potomky "dosídlenců", kteří byli převážně zvyklí jen pracovat, pokud aspoň něco. Ostatní za ně zařizoval stát. Je tam prostě jiná skladba obyvatelstva, než v místech, trvale osídlených českým obyvatelstvem.

0 0
možnosti
PN

P72e29t19r 94N13o89v73á75k

21. 10. 2018 13:58

Na práci není nic špatného. A je to spíš ukázka špatného systému vzdělávání, když buď můžete jít na školu a nebo už nikdy nebýt vzdělaný. Proč bys si neohli vzdělávat později, při práci? Zvyšovat si tak kvalifikaci a získat lepší zaměstnání.

0 0
možnosti
DJ

To je zásadní problém v ČR jak není škola tak konec už NIKDY nemůžeš pracovat jinde - chybí systém kurzů a školení které mohou kohokoliv v průběhu let posunout dál.

0 0
možnosti
Foto

Promiňte, je snad něco špatně na tom, když tyhle děti poctivě pracují? Někdy mám pocit, že neziskové organizace nechtějí vést mladé k práci, protože by potom ztrácely důvod existence. A jak tu píší ostatní, velmi důležitým je vzor v rodině, u Romů obzvláště. Takže začněte od rodičů a poté pokračujte dál... Já osobně znám Romů dost a když se s nimi bavím (a bez rozdílu věku s mladými či mými vrstevníky), jsou hrdí na to, že pracují a nejde o profesory, studenty gender studies, ale třeba skladníky ve fabrice, kopáče a jiné profese (automechanik atd.)...

7 0
možnosti
JV

J11o59s28e54f 13V41a54c70e47k

21. 10. 2018 9:35

Z vlastní zkušenosti vím, že to prostě nejde. Děti jsou skvělé, talentované, mají se chuť učit, ale neustojí tlak rodičů (jedná se i o děti z dětských domovů, kterým se jakés takés vzdělání dostane, ale když opustí brány děcáku, vrací se často k původním rodinám a nastoupí stejnou životní dráhu) a ti je strhnou ke stejnému životu, jaký vedou oni.

Opravdu jen jednotky se z tohoto kruhu dostanou.

Jediné řešení - snížit dávky. Pokud se jedná o matky, zásobovačky dětských domovů (není výjimkou ani 6-7 sourozenců, každé dítě jiného otce, matka ve vězení nebo na drogách, občas za dětmi přijede a valí jim do hlavy, jak těžký život všichni mají a jaká je společnost hnusná, že to dopustí. Ona je, samozřejmě, čistá jak lilie), tak tam by byla na místě sterilizace. Ovšem to je velice komplikované rozhodnutí, což si plně uvědomuji. Ale asi lepší, protože, podle mého názoru, tak by byly uchráněny mnohé děti.

4 0
možnosti
IS

snížíte dávky - už nyní je to jen o přežívání a velmi dlouho se nevalorizovaly tak jako např důchody a tedy už nejsou ani tím čím mají být - existenčním minimem - a skokově se zvýší kriminalita, ne ta obecná, kdy bude pachatel dopaden a potrestán, ale ty rodiny začnou posílat své nezletilé krást - nezletilé = nepotrestatelné... Ti dorostou v co asi? Jen další budoucí obyvatelé kriminálů - a to chcete? Nebo je lepší pracovat s rodinami, dát jim šanci na život, práci a následně dětem alespoň učiliště

0 0
možnosti
DP

D87a97v19i94d 65P24e88š28e60k

21. 10. 2018 9:34

Z pohledu ucitele

Problem je na radnicich, kde sedi voleni zastupci, kteri o problemu vedi, ale neresi ho. Vlastne ho nekdy i zhorsuji. Reseni je pomerne jednoduche, levne a v moci kazdeho mesta.

Pokud existuje misto, kde je hodne socialne slabych, tak se mesto musi zasadit, aby je stehovalo dal od sebe. Soc bydleni nemusi nutne znamenat panelak plny soc. slabych, ale muze postupne kupovat byty, vzdy jen 2-3 v jednom dome, na ruznych patrech a tak rozprostrit soc slabe po celem meste. Navic kdyz si pohlidaji, aby pobliz nebydleli pribuzni, tak se nebudou tvorit hloucky pred vchodem.

Vyresi se tim situace na skolach. Ted mate skolu treba s 80% soc slabych a dalsich 9 skol ma po 2%. Kdyz je ropzprostrete, tak mate v kazde tride 1-2 deti a s tim si ucitel hrave poradi. Navic ucitel muze mnohem snaz dohlednout na ty dve rodiny, aby fungovaly, nez kdyz ma ucitelka ve tride 20 deti ze soc rodin. Toto rozlozeni se da udelat vyhlaskou i bez stehovani rodin. Bohuzel se k tomu politici nemaji, radi se nechavaji fotit pred vystavnimi skolami a na ty problemove kaslou.

Zivotni minimum by se dalo podminit nekolika hodinami verejne prospesnych praci denne. Neprijdes, nedostanes prachy... Kdyz nemas penize, deti pujdou k pribuznym nebo do ustavu. Prijdes o byt- pujdes do ubytovny pro bezdomovce. Bohuzel je stat vuci dlouhodobe nepracujicim velice benevolentni, ti jen sedi u tv a tloustnou, kouri a piji. A samozrejme by konecne meli zacit delat domaci ucetnictvi, coz by znamenalo, ze budou zakladat kazdy ucet (jak rodice tak deti), aby mohli dolozit co s davkami delaji, za co utraci. Ted je to stylem tady mas a za mesic prijd zase. Dite jede na vylet "Pane uciteli vyplnte ten papir, zitra pro nej prijdu" a dostane prachy ze socialky na vylet.

Deti ze soc slabych rodin, kde na ne neni tlak, aby se ucily, aby si nasly slusne kamarady opravdu dopadaji jako jejich rodice. Byla za mnou nestastna zacka (13), ze jeji rodice chodi do hospody. Je ji 16 a vikendy uz take travi s flaskou

1 0
možnosti
Foto

Paní má velikou pravdu, ale je to ještě komplikovanější. I dítě, které je šikovné a chytré a studovat by chtělo, narazí na problém, že na to ta rodina prostě nemá peníze.

0 0
možnosti
PB

P34e19t28r 30B95u82r30i16a82n

23. 10. 2018 13:37

Paní prakticky jen popisuje stav, kdy se rodiče cíleně nestarají o to, co je jejich přirozenou povinností.

0 0
možnosti
MB

Přijeďte se podívat k nám. Tady obvykle náctiletí končí na pracáku, jako rodiče. Ti jim nepředávají jen vztah ke škole, ale hlavně vztah k práci. Jsou děti, které nikdy nikoho neviděly chodit do práce. Není mimořádné, že má osmnáctiletá holka už dvě děti.

1 0
možnosti
IS

tak to zde ale píšete o mentalitě cikánů, Ti holt musí rodit dokud můžou a to od cca 16ti let, v jejich komunitě žena co nerodí je méněcenná. To je ale jejich věc, do toho bych se nemíchala až tak moc, zde stačí aby s těmi děvčaty někdo opravdu pracoval, vysvětlil a ukázal, že to lze i jinak.

Děti po ZŠ na pracáku - většina nemá po ukončení prospěch ani aby je na jakékoliv učiliště přijali, ale je to také jen výchovou, nemusí to být jen tím co vidí doma, když se dětem nevěnuje nikdo a ani učitel ve škole, tak prostě se nedostane nikam na učiliště nebo na školu, nezbývá než ho přihlásit na ÚP - protože jinak bude doma sedět bez jakékoliv finanční pomoci a rodiče jej neuživí, do práce v 15ti nikam nevezmou. Já bch pro tyto děti nařídila povinnost chodit denně tak jako do školy, tak do nějakého kurzu pod pracákem, a tam jim klidně předávat životní zkušenosti. Ukázat, že pracovat je normální, hodiny finanční gramotnosti, exkurze do podniků

0 0
možnosti
AR

A60d30a83m 31R23y55c49h56l12ý

21. 10. 2018 9:01

Matky bez vzdělání a bez práce, ale dětí mají víc než dokážou uživit. Asi bych začal zrušením všech dávek a pokud to nepomůže tak kastraci.. pokud někdo cíleně plodí děti, které není schopen uživit tak co s ním?

10 1
možnosti
Foto

Zkuste si někdy přečíst některý román od Zoly, tam je to nádherně popsáno, jsou naprosto nadčasové. Ty lidi se prostě motají v bludném kruhu.

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
11 0
možnosti
  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Čtrnáctiletou Ukrajinku z Tachovska našli policisté mrtvou, zřejmě si vzala život

18. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:36

Policisté od úterý pátrali po čtrnáctileté ukrajinské dívce, která odešla z bydliště ve Stříbře na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Kdo vyzve Spartu o trofej? Semifinále poháru oživuje vzpomínky na památné triumfy

24. dubna 2024  12:51

Jeden krok chybí Plzni, aby se v samostatné historii počtvrté dostala mezi poslední dva týmy...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Policisté našli v plzeňském bytě munici a zbraně, opilého obyvatele zadrželi

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...