ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Eret, MF DNES

Na Tachovsku začne testování ve firmách a dezinfekce veřejných prostor

  • 6
Hromadné testování ve firmách, dezinfikování veřejných prostor a omezení sociálních kontaktů. Tato opatření zavedou hygienici na Tachovsku. Právě v tomto regionu je nyní vůbec nejhorší situace ohledně šíření epidemie covidu-19 a ještě ve středu ministerstvo zdravotnictví uvažovalo o jeho uzavření.

Tachovsko se tak mělo připojit k dalším třem uzavřeným regionům – okresům Cheb, Sokolov a Trutnov. Důvodem byl i nedostatek lůžek v nemocnicích Plzeňského kraje. Nakonec po jednání s hlavní hygieničkou k uzavření nedošlo.

Ocenil to šéf Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš, podle kterého by spíš než zavírání okresů pomohlo hromadné testování ve firmách. „Covid se totiž nejvíce šíří ve firmách a v rodinách,“ podotkl Bartoš.

Ten se proto obrátil na hospodářskou komoru a zástupce Svazu průmyslu a dopravy v Plzeňském kraji a požádal je o hromadné testování. „Podle mě je naprosto zásadní věc, aby se testovalo ve firmách, aby se sdělovaly kontakty. Firmy na to mohou doplatit tím, že se úplně zavřou,“ vysvětlil Bartoš.

Hospodářská komora jeho výzvu rozeslala a teď záleží na jednotlivých firmách, jak zareagují. Bartoš připomněl, že zrovna Tachovsko, kde je v kraji covidu nejvíc, je jakousi velkou montovnou Plzeňského kraje, což může s vysokými epidemickými čísly souviset.

„O víkendu hygienici doporučili vládě, aby se ve firmách začalo hromadně testovat. Mělo se s tím začít už dávno, protože ochota sdělovat kontakty je ze strany veřejnosti téměř nulová. Jsou dokonce firmy, které svým zaměstnancům sdělovat kontakty natvrdo zakazují. Máme takové indicie, což je strašné,“ popsal Bartoš.

I hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová uvedla, že je důležité, aby nakažení lidé při trasování kontakty hlásili.

„Vedoucí bezpečnostního odboru Plzeňského kraje komunikoval s ústředním krizovým štábem a měly by nám být dodány respirátory a dezinfekce,“ uvedla Mauritzová.

Respirátory poputují do firem, když nebudou stačit, firmám je poskytne ze svých zásob i kraj. „My jim je poskytneme, než si je dokoupí, aby opatření mohla být zavedena včas,“ sdělila Mauritzová s tím, že o tom všem bude rozhodovat šéf krajské hygienické stanice.

Důležité je zjistit, jak velká virová nálož je ve firmách

Krajský hygienik podle Mauritzové dostal od hlavní hygieničky za úkol, aby došlo k nastavení většího testování.

Do kraje už dorazil tým vojáků, který je vyčleněný na testování v Plzeňském kraji a v současnosti se vytváří harmonogram, do kterého budou zařazené větší firmy. „Abychom zjistili, jak velkou virovou nálož tam máme,“ sdělila hejtmanka.

Tým podle ní hygienici vybaví ochrannými pomůckami i počítači, sídlo bude mít zpočátku v Domažlické nemocnici.

Kraj bude po zaměstnavatelích chtít, aby ve firmách nastavili takový režim, který by zastavil šíření viru - nutnost nosit respirátory a směny se nebudou potkávat.

Aby se Tachovsko nemuselo uzavřít, hasiči začnou dezinfikovat veřejné prostory jako jsou například zastávky. 

„To nejsou opatření, která někdo vymyslel a nefungují. Je prokázáno, že respirátory, dezinfekce a rozestupy efekt mají. Pokud lidi sociální kontakty omezí, jsme schopní to zvládnout jako na jaře. Když nechceme mít uzavřenou společnost, musíme tato opatření dodržovat,“ apeluje na veřejnost Mauritzová.

Chebsko - 1 043 pozitivních na 100 tisíc obyvatel

Počty nakažených v Plzeňském kraji stále stoupají. O Tachovu a Plzni se ve středu mluvilo jako o regionech, které by mohli hygienici uzavřít stejně jako Chebsko, Sokolovsko a Trutnovsko.

Tachov byl v úterý nejvíce zasaženým okresem v republice. Míra nemocnosti tady za posledních sedm dní byla 953 covid pozitivních na 100 tisíc obyvatel.

Dnes se toto číslo zvýšilo na 1 043 pozitivních. Jen pro srovnání, sousední okres Cheb má aktuálně 960 covid pozitivních na 100 tisíc obyvatel.

Příznivá situace není ani v ostatních okresech Plzeňského kraje. V Plzni-městě se v úterý mluvilo o čísle 580 pozitivních, dnes je to už 624. Plzeň-sever měl 696, k dnešnímu dni je nárůst o 42 případů. Na Klatovsku počty stouply o 36 na 697 nemocných na 100 tisíc obyvatel. V nejmenším okrese Rokycany mají počet osob s potvrzenou nákazou za posledních sedm dní 764.

„Opatření jsme konzultovali s hlavní hygieničkou. Rozjeli jsme testovací kampaň a hasiči začnou dezinfikovat veřejná místa. Víc se v tuto chvíli dělat nedá,“ uzavřel Bartoš s tím, že je důležité dodržovat všechny preventivní opatření - rozestupy, nosit roušky a mýt si ruce.

,