Město Tachov

Město Tachov | foto: Daniel Beran, MAFRA

Ruiny kláštera, koupaliště i opuštěná textilka mají naději na změnu

  • 2
Bývalé koupaliště v Tachově, někdejší textilka Triola v Plané a klášter v Boru. Tyto tři zchátralé areály, které v současnosti hyzdí Tachovsko, mají naději na změnu k lepšímu.

„Bývalý klášter v Boru je ruina. Za poslední rok jsme ale udělali velký kus práce, a to i přesto, že není v majetku města. Uklidili jsme nepořádek, který se zde nahromadil. A i díky úsilí nové sociální pracovnice se nám podařilo rodiny, které zde bydlely, přesunout do vhodnějších ubytovacích zařízení,“ řekl tajemník radnice v Boru Miroslav Cvrk.

Bývalý církevní areál teď také změnil majitele. „V dubnu by měl městu představit své plány. Jsme ochotni mu pomoci. Doufejme, že to není jen chiméra a opravdu se blýská na lepší časy,“ dodává Cvrk.

Objekt byl kvůli nevhodnému využívání poničen a je ve špatném technickém stavu. Objevily se už i úvahy, že by jej koupilo město Bor. „Při přípravě rozpočtu na rok 2016 o tom padla zmínka. Zatím ale počkáme, jak se zachová nový majitel,“ konstatuje borský tajemník.

Nového vlastníka nedávno získal také areál bývalého textilního závodu Triola v Plané. „Je to významná budova. Situaci samozřejmě sledujeme. Víme, že objekt byl vydražen. Žádné další informace ale nemáme,“ uvedla plánská starostka Martina Němečková.

Věří, že nový majitel bude pro dominantu náměstí znamenat změnu k lepšímu. „Budeme čekat, zda nás osloví. Každopádně uvítáme, pokud se o budovu bude řádně starat,“ doplňuje starostka.

Planá má s objektem, který ještě před čtrnácti lety dával práci řadě lidí, nemalé problémy. Část fasády totiž minulý rok začala opadávat. Na vině byly okapové svody, které byly ve špatném stavu.

„Vloni jsme vyzvali vlastníka, aby opravil vše potřebné. Jenže ten už byl zřejmě tehdy ve finančních problémech a nereagoval. Město tak muselo situaci vyřešit samo,“ řekla Němečková. Planá tak do úprav musela investovat několik desítek tisíc korun. Hrozilo totiž, že budova se stane pro obyvatele nebezpečnou.

Firemní areál se měl proměnit na byty. Jeho bývalý majitel však přestavbu nestihl dokončit. Objekt se stal součástí exekučního řízení a byl poslán do dražby.

Bývalé koupaliště se promění v kemp i sportoviště

Asi nejjasnější situace je kolem bývalého tachovského koupaliště. To po svém uzavření zarůstalo trávou a chátralo. Teď ho město hodlá znovu využít. Chce z něj vytvořit sportoviště i kemp.

„Plocha se využije na tenisové kurty, které nyní slouží za novým koupalištěm. Tam se pak rozšíří prostor pro koupání,“ říká starosta Tachova Jiří Struček.

Plánuje se také zavedení přípojek ke karavanům tak, aby zde mohl vzniknout autokemp. „Podobný způsob turistiky je v současnosti poměrně oblíbený,“ dodává Struček. Vybraná firma teď postupně zaváží areál zeminou, následovat budou drenáže.

Pro původní účel lidé z Tachova areál nevyužívají už nějakých patnáct let. „Šlo o přírodní koupaliště, které bylo napájeno vodou z řeky. Návštěvnost se tam pohybovala kolem padesáti lidí za den, a to i v nejteplejších dnech. Byla to obrovská vodní plocha. Její pročištění by si vyžádalo obrovské provozní náklady,“ vysvětlil Struček.

V roce 2012 město vybudovalo nový venkovní plavecký areál. Ten původní byl pouze příležitostně využíván jako provizorní stanoviště pro cirkusy a poutě. Proto neustále chátral. „Byla tam nevzhledná díra, která město hyzdila. Rozhodli jsme se proto pro využití areálu,“ podotýká starosta.