V Tachově vymysleli způsob, jak si masopust užít i v této nepříznivé době. (13....

V Tachově vymysleli způsob, jak si masopust užít i v této nepříznivé době. (13. února 2021) | foto: Milena SojkováiDNES.cz

Tachovem projela masopustní kolona, lidé v maskách zdravili z aut

  • 1
Kvůli výrazně omezeným možnostem setkávání zrušila naprostá většina obcí a měst v Plzeňském kraji tradiční masopustní průvody. V Tachově vymysleli způsob, jak tradiční akci připomenout, a přitom nic neporušit. Městem v sobotu projel minikonvoj šesti ozdobených aut, ze kterých zdravilo lidi na chodnících nebo v oknech domů jedenáct postav v maskách.

„Masopust děláme podesáté, nemohli jsme ho vynechat. Vždy ho děláme poslední sobotu před Popeleční středou a snažili jsme se ho vymyslet i v téhle situaci, abychom Tachovany potěšili,“ uvedla ředitelka Muzea Českého lesa v Tachově Jana Hutníková.

Protože se lidé nemohou shromažďovat kvůli protiepidemickým opatřením, v muzeu vymysleli, že místo průvodu letos projede městem šest ozdobených aut, ve kterých budou maximálně dva lidé v maskách.

„Tachovany jsme prosili, aby se nikde neshromažďovali. Trasa je dlouhá, městem projedeme třikrát, lidé nám mohou zamávat z domova nebo z ulice. Opravdu jde hlavně o to udělat si radost, a ne někoho ohrozit,“ vysvětlila Hutníková, která byla v masce šaška.

Na střeše jednoho auta bylo zabijačkové prase z kartonu v papírových neckách, na druhém letadlo. Z dodávky zněla muzika, s principálem v ní jel silák, který před odjezdem z auta vytáhl velkou činku a předváděl, co všechno s ní dovede. Nakonec si s činkou házeli i vodník, selka a gorila. Jako poslední přijela v kabrioletu smrtka, které z auta koukala kosa.

Jen pár lidí, většinou s dětmi, se přišlo podívat na odjezd šesti ozdobených aut. Osádky mávaly z oken, za troubícími auty se otáčeli i lidé, kteří byli na procházkách nebo vyšli s taškami ze supermarketu.

Trasa jízdy byla naplánovaná tak, aby auta i několikrát projela všechny části města včetně sídlišť. Důležitými místy, která auta nesměla minout, byly domov důchodců a pak náměstí v historickém centru města.

„Nechtěli jsme tradici přerušit, a vymýšlení, jak vše uskutečnit, abychom potěšili lidi, nakoplo i nás. V muzeu máme stále co dělat, ale smyslem naší práce je předávat radost a informace lidem. Už skoro rok jedeme online, a to je frustrující i pro nás. Měli jsme proto obrovskou radost, když se nám povedlo pro lidi udělat něco fyzicky,“ vysvětlila ředitelka muzea v Tachově Jana Hutníková.