Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Klatovy a Sušice se dohodly, odpad bude svážet společná firma

  • 1
Klatovy a Sušice spojí síly v oblasti likvidace odpadů. Města už kvůli tomu založila novou firmu Pošumavskou odpadovou s.r.o. Ta začne fungovat od ledna příštího roku a bude zajišťovat zejména svoz komunálního a separovaného odpadu. Přidat se mohou i další obce z regionu.

„Svoz a likvidaci odpadu nám od roku 1998 zajišťovala společnost Rumpold-P, s.r.o. Ale protože smlouva už neměla potřebné legislativní náležitosti a nebyla aktuální, stáli jsme před rozhodnutím, zda vypsat nové výběrové řízení, nebo najít jiný způsob nakládání s odpadem. Rozhodli jsme se, že tuto problematiku budeme řešit vlastní firmou,“ vysvětlil starosta Sušice Petr Mottl z ODS.

Ten zároveň připomněl, že důvodem ukončení spolupráce s Rumpoldem nebyla nespokojenost s kvalitou poskytovaných služeb.

„Jsou to profesionálové. Ale na druhou stranu, je to obchodní společnost, která musí vytvářet zisk a to i v případě práce pro město,“ podotkl Mottl.

Klatovy už mají s vlastním odpadovým hospodařením letité zkušenosti, funguje tady totiž společnost Odpadové hospodářství Klatovy. Ta nyní provozuje skládku, sběrný dvůr a také zajišťuje kompletní svoz separovaného a běžného komunálního odpadu.

Od nového roku se to ale změní. Svoz komunálního odpadu a likvidaci separovaného, nebezpečného a biologicky rozložitelného odpadu převezme Pošumavská odpadová. Ta také bude poskytovat poradenství.

Společnost Odpadové hospodářství Klatovy bude dál provozovat jen štěpánovickou skládku a klatovský sběrný dvůr. Navíc vznikla také nová společnost Překladiště, s.r.o., která bude provozovat právě překladiště na skládce ve Štěpánovicích.

Sušice i Klatovy přinesly do Pošumavské odpadové kapitál, a to podle počtu obyvatel. Podíl Klatov činí pětašedesát procent, Sušice má zbývajících pětatřicet.

„Jsme připraveni přizvat i další města a obce z regionu. Mohou se stát součástí této společnosti, aby se navýšil kapitál,“ řekl místostarosta Klatov Václav Chroust s tím, že některé okolní obce mají zájem o spolupráci.

Svoz odpadu v Sušici zcela jistě nepodraží

„Mnohde nejsou se stávajícími podmínkami likvidace odpadu spokojeni a hodlají to řešit. O konkrétních zájemcích ovšem budeme mluvit až v okamžiku, kdy jim dáme konkrétní návrhy. Nejdříve musíme dotáhnout do konce smlouvy, provozní řády, záležitosti ohledně vloženého majetku a podobně. Na tom teď intenzivně pracujeme a vše bychom chtěli mít hotové do listopadu,“ upřesnil Chroust.

Podotkl, že projekt obě města považují za velmi dobrý příklad meziobecní spolupráce.

„Chceme mít silný regionální subjekt řešící nakládání s odpadem. Chceme předcházet úniku odpadu. Když už odpad vznikne, tak jej hodláme co nejvíce třídit, aby se z něj stávaly i suroviny, které se dají zhodnotit. Nebráníme se spolupráci se spalovnou Chotíkov. Očekáváme, že společnost bude efektivně působit na trhu a že bude v určitých oblastech zisková,“ řekl Václav Chroust.

Starosta Sušice Mottl si od nové společnosti slibuje nižší náklady na likvidaci odpadu a kontrolu nad řízením a vynakládáním prostředků v této oblasti. Obyvatelé se podle něj zcela jistě nemusejí obávat zdražení svozu odpadu.

Nový systém svozu odpadu spustilo od letošního září i krajské město, tady má popelnice a kontejnery na starost společnost Čistá Plzeň (více čtěte zde).