Výjezdová stanice záchranné služby na šumavské Modravě.

Výjezdová stanice záchranné služby na šumavské Modravě. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Nemocnice musí zdravotníkům zaplatit přestávky na jídlo, rozhodl soud

  • 0
Sušická nemocnice musí řidičům, záchranářům a zdravotním sestrám ze záchranné služby v Sušici a na Modravě proplatit přestávky na jídlo. Jedná se o částku přesahující milion korun. Definitivně o tom rozhodl Krajský soud v Plzni, který potvrdil původní rozsudek klatovského okresního soudu.

Podle databáze ministerstva spravedlnosti Krajský soud v Plzni v polovině prosince loňského roku potvrdil původní rozsudek Okresního soudu v Klatovech. Ten uznal nárok záchranářů za oprávněný.

Oba soudy dospěly k tomu, že práce záchranných týmů je nepřetržitá. Pokud dostanou výzvu, musejí v limitu do dvou minut vyjet. Nemohou práci přerušit proto, že se chtějí najíst.

Sušická nemocnice musí pětadvaceti řidičům, záchranářům a zdravotním sestrám ze záchranné služby v Sušici a na Modravě doplatit půlhodinové přestávky na jídlo z roku 2015. Jako první o tom informoval server Novinky.cz.

Jedná se o částku 1,3 milionu korun. U někoho jsou to tisíce, u některých zaměstnanců dokonce desetitisíce korun.

Záchranářské týmy spadající do roku 2016 pod sušickou nemocnici sloužily dvanáctihodinové služby. Jejich členové dostali pokaždé zaplaceno o půl hodiny méně.

Sloužili dvanáct hodin, zaplaceno dostali o půl hodiny méně

Nemocnice se hájila tím, že půlhodinová přestávka je na jídlo, proto ji odmítla proplácet. Právník zdravotnického zařízení argumentoval tím, že ve většině případů přestávku na jídlo pracovníci záchranné služby skutečně vyčerpali, a to v jídelně v Sušici a v restauraci na Modravě.

Zřizovatelem sušické nemocnice je město, které ji spravuje prostřednictvím obecně prospěšné společnosti s vlastní právní subjektivitou. Od roku 2015 má nemocnici v nájmu soukromá společnost.

„Rozsudek krajského soudu nám nebyl zatím doručen, proto se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ uvedl ředitel obecně prospěšné společnosti Jiří Choc.

Klatovský soud už stejný případ řešil v roce 2017. I tehdy dal za pravdu zdravotní sestře z bývalé sušické záchranky, že měla mít zaplacené celé odsloužené dvanáctihodinové služby. Nemocnici nařídil zaplatit téměř devět tisíc korun.