Záchranáři z Horské služby varují návštěvníky Šumavy před nebezpečnými a náhlými změnami počasí.

Záchranáři z Horské služby varují návštěvníky Šumavy před nebezpečnými a náhlými změnami počasí. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Na Šumavě se vážně zranila cyklistka, která přeletěla přes řídítka

  • 4
Vážný úraz hlavy utrpěla cyklistka, která spadla z kola na stezce mezi Javorníkem a Kašperskými Horami na Šumavě. Záchranáři měli podezření na poranění mozku. Kvůli nepřízni počasí ale nemohli využít přivolaný vrtulník a pacientku museli vézt do nemocnice sanitkou.

Šestačtyřicetiletá žena, která jela odpoledne na horském kole na vyjížďku s přáteli, zřejmě přehlédla, že na stezce končí asfalt, zapadla do strouhy a přeletěla přes řídítka bicyklu. Vážně se zranila, přestože měla na hlavě ochrannou přilbu.

Její kolegové ihned volali mobilem pomoc a během chvilky na místo vyrazila kromě sanitního vozu záchranářů i hlídka Horské služby.

"Chvíli jsme lokalitu museli hledat, ale po příjezdu jsme okamžitě zahájili ošetření. Na místo také letěl vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně, protože paní utrpěla zřejmě vážný úraz hlavy," popsal okolnosti výjezdu Miroslav Forst, zasahující člen Horské služby Šumava.

Doplnil, že žena měla výraznou modřinu na spánku a podle lékaře vše nasvědčovalo tomu, že došlo k poranění mozku.

V průběhu ošetření na nedaleké pasece vysadila posádka vrtulníku lékaře se sestrou a přeletěla dál, kde čekala, až bude moci zraněnou naložit a přepravit k dalšímu ošetření.

Záchranáři varují před zrádnými výkyvy počasí

Protože ale byla v oblasti mlha a hustě sněžilo, nakonec letečtí záchranáři došli k tomu, že případný let by nebyl bezpečný.

Pacientku tedy členové Horské služby dopravili šetrně k sanitnímu vozu a dál putovala do nemocnice pozemní cestou. 

"Důrazně upozorňuji všechny cyklisty i pěší turisty, aby pečlivě v tomto období plánovali své výlety. Všichni by si měli uvědomit, že i když Šumava nepatří mezi velehory, počasí v jednotlivých částech pohoří se může prudce změnit. Je třeba si sehnat všechny informace o panujících podmínkách a tomu přizpůsobit vybavení i trasu," varoval turisty náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Dodal, že i v jarních měsících lze očekávat sněhovou nadílku, která v pátek skutečně přišla. V centrální části pohoří od poledne nasněžilo místy i několik centimetrů nového sněhu.