Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: HZS Ústeckého kraje, Pavel Pech

Turisté spadli na Šumavě ze skály, lékařka se k nim spustila z vrtulníku

  • 9
Dramatický zásah, který si vyžádal pomoc dvou vrtulníků, si ve středu dopoledne připsali horští záchranáři na Šumavě. Pomoc si zavolal manželský pár německých turistů, kteří spadli ze skály v nepřístupném terénu mezi vrchy Svaroh a Ostrý, a utrpěli těžká zranění.

Výzvu z tísňové linky 112 přijal dispečink Horské služby Šumava krátce po 10. hodině dopoledne.

„Operátor nám předal i telefon na oznamovatele, takže jsme se s ním okamžitě spojili, abychom zjistili přesnou lokaci. Svědek nehody nám řekl, že se vše stalo přesně na státní hranici s Německem u hraničního kamene 30,“ popsal počátek záchranné akce zasahující člen Horské služby Pavel Aubrecht.

Záchranáři na místo vyrazili v terénním automobilu a na terénní čtyřkolce s prostředky, které jsou určeny pro transport z nepřístupného terénu.

Podle oznámení už totiž věděli, že zranění lidé, kteří spadli z asi třímetrové výšky, jsou mezi vrchy Svaroh a Ostrý, kam je skutečně velice těžký přístup. 

„Je tam mnoho míst pokrytých sutí ostrých svorových kamenů, takže pád z výšky kolem tří metrů může způsobit vážná zranění,“ podotkl Aubrecht.

Oba zraněné přepravily vrtulníky do německých nemocnic

Dodal, že po příjezdu záchranáři zjistili, že na místě jsou dva zranění lidé - muž a žena z Německa. Žena utrpěla zranění hlavy a podle všeho i páteře. Muž byl v šoku a vzhledem k pádu bylo podle záchranářů možné, že i on má poraněnou páteř.

Na místě zasahovaly dva vrtulníky, jeden český a druhý z Německa. Členové Horské služby proto museli být neustále s posádkou obou strojů ve spojení a koordinovali jejich pohyb kolem místa nehody.

„Náš vrtulník, protože nemohl kvůli terénu přistát, spustil palubním jeřábem ke zraněným lékařku, zdravotní sestru, i cestou naloženého leteckého záchranáře Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje,“ popsal náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

K nehodě pak s německými záchranáři dorazil i další lékař a všichni společně stabilizovali pacienty. Ženu pak na nosítkách transportovali asi 300 metrů k bývalé Juránkově chatě, kde mohl přistát menší německý vrtulník. Ten pak pacientku přepravil do Fakultní nemocnice v Degendorfu.

„Zraněného muže a zdravotnický personál jsme pomocí palubního jeřábu dostali do vrtulníku Armády ČR a ten odlétl, na základě povolení k letu přes hranice, do nemocnice v Regensburgu,“ uvedl Janďura.