Restaurátorky Klára Kolářová (vlevo) a Dunja Stevanovič při zlacení kopie Strašínské Madony. | foto: Ladislav Moulis

Šumavská víska proslulá zázraky má repliku ukradené Strašínské Madony

  • 0
Po sedmadvaceti letech má šumavský kostel ve Strašíně opět sošku madony. Je to ale jen replika původní dřevěné Strašínské Madony, která se objevila v několika legendách a kterou v roce 1990 ukradli zloději.

Originální dílo se nikdy nepodařilo vypátrat. V kostele tedy bude pečlivě zhotovená replika madony. „Podle několika dochovaných fotografií a další dokumentace ji vytvořili specializovaní odborníci,“ uvedl historik z Muzea Šumavy Vladimír Horpeniak.

Přestože nejde o původní dílo, pro obyvatele obce je návrat sochy významnou událostí. Zpodobnění svatých totiž pro lidi po staletí představovala oporu a zastání v těžkých chvílích. Proto si jich také velmi vážili. O Strašínské Madoně to platí obzvlášť.

Vesnice je totiž poutním místem spojeným s mariánskými zázraky a sama socha vystupuje v několika legendách. Podle jedné z nich měla madona na hlavě korunku, kterou ukradl jeden strašínský chlapec hadí královně.

„Ztrátu Strašínské Madony si místní lidé uvědomovali velmi naléhavě a s bolestí v srdci. Vždyť se jednalo nejen o významnou uměleckou památku, ale především o hlavní sakrální předmět jejich svatyně, který v běhu staletí přitahoval tradičně zájem celých generací zbožných poutníků z blízka i daleka. Postupem času se tak milostná socha Strašínské Madony stala jakýmsi paladiem, tedy mystickým ochranným symbolem celého pošumavského kraje,“ potvrzuje Horpeniak.

Dřevěnou sochu kostelu věnoval v 15. století jeden z nejmocnějších a nejbohatších českých velmožů té doby, držitel hradů Švihova a Rábí Půta Švihovský.

O rekonstrukci plastiky, která je bez korunky vysoká 110 centimetrů, se postarali umělečtí restaurátoři Lenka Kortánková a Rastislav Jacko. Nejprve vytvořili hliněný model. Další práce pak konzultovali s historiky umění.

„Z modelu byl pak proveden odlitek ze speciální hmoty zvané acrystal. Odlitek se dále povrchově upravoval a opatřil křídovým povrchem pro nanesení barevné polychromie a zlacení,“ popsal Horpeniak.

Na projekt přispěl penězi anonymní dárce. Od 24. do 26. prosince mohou zájemci dílo vidět v prostoru presbytáře. Pak madona zaujme místo v prosklené nice u hlavního oltáře. Pro zájemce bude kostel otevřen také 27. prosince od 14 hodin.