(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Otakar Grusser, MF DNES

Novela stavebního zákona zahltila úředníky, nestíhají vyřizovat žádosti

  • 8
Úředníků je více, přesto nestíhají vydávat závazná stanoviska, čímž se prodlužují lhůty při povolování staveb a schvalování územních plánů. Tak to vypadá na odborech územního plánování obcí s rozšířenou působností v Plzeňském kraji po novele stavebního zákona, která začala platit letos v lednu.

Vladislav Hanzlíček, vedoucí odboru výstavby a územního plánování ve Stříbře na Tachovsku vysvětlil, že od začátku letošního roku, kdy novela začala platit, přibyla práce hlavně úřadu územního plánování.

Ten totiž získal novou povinnost vydávat takzvaná závazná stanoviska, což je potvrzení, že stavba je v souladu s územním plánem.

„V okrese Tachov jsou čtyři stavební úřady, ale jen dva - Stříbro a Tachov - mohou vykonávat činnost územního plánování, a tedy vydávat takzvaná závazná stanoviska,“ vysvětlil Hanzlíček.

Nárůst práce vyřešil pomocí externisty. „Uzavřeli jsme smlouvu s architektem, který pro stříbrský úřad začal pracovat na částečný úvazek,“ komentoval to Hanzlíček.

Takové štěstí ale neměli na odboru výstavby a územního plánování v Tachově. „V souvislosti s novelou stavebního zákona proběhl celorepublikový průzkum, v jakém počtu lidí se dá objem práce zvládnout. Z toho vzešlo, že musíme posílit odbor o jednoho člověka,“ popsal místostarosta Tachova Petr Vrána.

Na stránkách městského úřadu už ale několik měsíců visí inzerát na jednoho vysokoškoláka navíc a nikdo se nehlásí. „Úředníci jsou hodně přetížení, protože musejí vydávat několik rozhodnutí denně nad rámec toho, co dosud dělali. Pokud posilu neseženeme, hrozí, že se prodlouží lhůty při povolování staveb,“ obává se Vrána.

Nové pracovníky museli přijmout i na odboru územně-správním plzeňského magistrátu.

„Nemohu mluvit za stavební úřady na jednotlivých plzeňských městských obvodech, ale počítám s tím, že i u nich došlo ke zvýšení počtu podaných žádostí a celkově k prodloužení lhůty vydávání povolení pro jednotlivé záměry. Co se týče speciálních stavebních úřadů na našem odboru, kde konkrétně jde o silniční stavby a vodní díla, i tam výrazně přibylo podaných žádostí a odráží se to na termínech jejich vyřizování,“ sdělil Benda.

Žádost o povolení podali v prosinci, odpověď dostali v červnu

Úřad bude podle něj analyzovat, jestli je třeba současný stav zaměstnanců posílit. Nejhorší situace je podle Bendy na úseku územního plánování kvůli povinnosti vydávat závazná stanoviska.

„V rámci zvýšení počtu podaných žádostí a zvýšeného počtu žádostí o pořízení nových územních plánů nebo jejich změn jsme museli přijmout nové zaměstnance na toho oddělení. Až se zapracují, bude oddělení územního plánování schopné nápor žádostí zpracovávat v zákonem daných lhůtách a pořizovat územní plány bez zbytečných prodlev,“ konstatoval Benda.

Na vlastní kůži pociťují dlouhé povolovací lhůty stavební firmy. „Měli jsme od února stavět rodinný dům, žádost o stavební povolení byla podaná loni před Vánocemi. A výsledek je, že stavební povolení jsme měli až letos v červnu,“ uvedl Petr Toman z Klatovské stavební společnosti.

Majitel plzeňské architektonické kanceláře Václav Šmolík bere novelu jako přitvrzení podmínek. „Odbor územního plánování dostal velkou moc, je tam, já říkám nadčlověk, a ten rozhoduje, zda vydá závazné stanovisko,“ popsal novinku Šmolík. Jeho ateliér vypracovává územní plány pro obce a zjišťuje, že odbory územního plánování kvůli nové povinnosti vydávat závazná stanoviska nemají čas na územní plány a lhůty jejich schvalování se prodlužují.

„Nově odborům územního plánování projdou rukama všechny stavby v oblasti a pak nemají čas na územní plány. Lhůty se prodlužují, protože není systém, který by stanovil, že úřady musí dodržet lhůtu 30 dnů. Zkrátka to nezvládnou,“ popsal Šmolík.

Stavební zákon je špatný a mnohokrát novelizovaný, říká senátor

Senátor a starosta druhého plzeňského městského obvodu Lumír Aschenbrenner z ODS s novelou spokojený není. Neřeší podle něj hlavní podstatu problému.

„Tou je především špatný a mnohokrát novelizovaný stavební zákon. Každá novelizace špatného zákona může otevřít nové problémy při stavebních řízeních. Požadavkem mnoha zákonodárců bylo především urychlené vypracování nového stavebního zákona, který slibovalo ministerstvo pro místní rozvoj v letošním roce. Bohužel, podle mých informací zatím zpracován není,“ sdělil Aschenbrenner.

Problémy mají i v jiných místech Česka. Středočeský kraj například po čtyřech měsících vyslyšel volání černošických úředníků o pomoc. Místnímu odboru územního plánování vypomůže s částí žádostí stavebníků, kterými je černošický úřad od počátku letošního roku zavalen.