Nové divadlo je vlajkovou lodí projektu Plzeň - Město kultury 2015. První představení by se tu mělo hrát v září 2014.

Nové divadlo je vlajkovou lodí projektu Plzeň - Město kultury 2015. První představení by se tu mělo hrát v září 2014. | foto: Pavel Němeček, MAFRA

Zastupitelé Plzně schválili zvýšení nákladů na stavbu nového divadla

  • 5
Navýšení nákladů na stavbu nového divadla o 18 milionů korun schválili ve čtvrtek pozdě večer plzeňští zastupitelé. Souhlasí s tím, aby město zaplatilo další peníze za divadelní technologie, které musí vyhovovat evropským normám. O zvýšení nákladů na zemní práce zastupitelé nehlasovali.

Zastupitelé jednali o tom, zda firmě Hochtief schválí 40 milionů korun, o které hodlá navýšit vysoutěženou cenu formou takzvaných víceprací. Jednání by se dalo charakterizovat jako koaliční střet v přímém přenosu.

Velká koalice ČSSD a ODS na plzeňské radnici se totiž rozštěpila v názoru na poskytnutí zmíněných čtyřiceti milionů, které vysoutěženou cenu 818 milionů korun bez DPH zvýší.

ČSSD se postavila proti navýšení i proti ODS, která souhlasila. A to v době, kdy už je proinvestováno zhruba 400 milionů korun a vedle obchodního centra Plaza stojí hrubá stavba. Na duben 2014 je naplánováno zahájení zkušebního provozu.

Firma Hochtief požadovala téměř 18 milionů korun navíc na bezpečnější divadelní technologii, což vysvětluje změnou dvou norem.

Zbytek do 40 milionů měl padnout na odvoz zeminy, jehož zdražení se nedalo podle zástupců Hochtiefu před podepsáním smlouvy odhadnout. Mají ho ale potvrzovat geologické průzkumy.

Bez moderních technologií se nedá divadlo zkolaudovat

"Ve smlouvě je napsáno, že cena 818 milionů je nejvyšší přípustná a pokud dodavatel tuto smlouvu podepsal, tak by nemělo být navýšení ceny schváleno," uvedl na jednání zastupitel Petr Sova z ČSSD.

Argumentoval i tím, že před podepsáním smlouvy už normy, kterými firma operuje, platily. Jedna byla platná rok a druhá devět dní před podpisem.

Bez těchto modernějších technologií sloužících třeba k přípravě scény s většími bezpečnostními standardy se přitom nedá stavba zkolaudovat.

Zastupitel Michal Chalupný z ČSSD se ptal, kdo dal souhlas k pracem, kvůli kterým vznikly vícenáklady. Vedoucí odboru investic Evžen Kaucký se přiznal s tím, že to bylo v souladu se smlouvou o dílo.

Předkladatel návrhu na zaplacení víceprací a technický náměstek primátora Petr Rund z ODS dodal, že ale útvar investic v době povolení nemohl vědět, že to bude mít vliv na cenu.

První představení by se mělo hrát v září 2014

Zastupitelé nakonec po opakovaném hlasování přiznali jen vyšší náklady na technologie, tedy necelých 18 milionů korun. O navýšení nákladů na zemní práce nehlasovali.

Náměstek primátora Rund navrhoval zvýšené náklady schválit všechny. To ale většina zastupitelů, včetně koaliční ČSSD, odmítala. Neprošel ani návrh opoziční TOP 09, která navrhla zaplatit vícenáklady za technologie a odmítnout náklady za zemní práce.

Varianta, kterou nakonec předložil primátor Martin Baxa z ODS, byla podle něj jediným nejméně rizikovým řešením, na které se zastupitelé dokázali většinově shodnout a přitom neohrozit postup stavby.

Firma totiž varovala, že pokud by peníze nedostala, stavba divadla by se mohla zkomplikovat nebo i zastavit, věc by mohla skončit u soudu. Jak se firma zachová nyní, není jasné.

Právě budované plzeňské divadlo je vlajkovou lodí projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Hrát se tady má od září 2014.

,