Studie přestavby stadionu ve Štruncových sadech v Plzni na ryze fotbalový

Studie přestavby stadionu ve Štruncových sadech v Plzni na ryze fotbalový | foto: archiv MF DNES

Stadion ani divadlo v rozpočtu Plzně na příští rok zatím nejsou

  • 3
V rozpočtu Plzně na příští rok, který ve čtvrtek schválili zastupitelé, nejsou žádné peníze na nové divadlo ani na přestavbu stadionu ve Štruncových sadech. Nové vedení Plzně ale slibuje, že kvůli projektům, které před volbami lidem naslibovalo, zhruba pětimiliardový rozpočet ještě předělá.

Ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) prohlásil, že na investice je v rozpočtu města vyhrazena přibližně miliarda korun.

"Rozpočet je nastaven zhruba na pět miliard korun příjmů. Je to podobné jako v rozpočtu na letošní rok," sdělil Zrzavecký.

Město v příštím roce investuje do výstavby části první etapy západního silničního okruhu města. Padne na něj 65 milionů korun. V dalších letech ještě 187 milionů korun. Radnice v roce 2011 nalije také další desítky milionů korun do plánované rekonstrukce tramvajové trati na Severním předměstí nebo na úpravy ulic Ve Višňovce a K Hrádku v Plzni-Božkově.

Podle Zrzaveckého bude nejvíce městských investic spojeno s projektem Evropské hlavní město kultury 2015. Zatím ale není jasné, kolik peněz a na co konkrétně bude určeno. "Ještě se budeme radit, co budeme v investicích upřednostňovat," konstatoval náměstek.

S přestavbou stadionu pomůže Unie?

Na přestavbu stadionu ve Štruncových sadech město z vlastních zdrojů mít nebude. "Hledáme dotační tituly nebo možnost financování ze zdrojů jako je Evropská investiční banka," uvedl Zrzavecký.

Jediným občanem, který včera zastupitele žádal o změnu rozpočtu, byl Jan Janouch. Už potřetí na radnici prosazoval, aby město investovalo do plaveckého bazénu v Plzni-Slovanech. Domáhal se, aby radnice dala 600 tisíc korun na projekt směřující k přestavbě šaten.

"Není zajištěn bezbariérový přístup k bazénu. Vzduchotechnika v areálu funguje špatně, v dámských šatnách prosakuje voda," vypočítával Jan Janouch nedostatky bazénu. Vysvětloval, že existuje plán, podle kterého by se přemístil dětský bazén a vybudovaly bezbariérové šatny.

Ekonomický náměstek sliboval, že záležitost s bazénem politici nesmetou pod stůl. "V lednu stanovíme priority," uvedl Zrzavecký.

Kterou investici by Plzeň měla upřednostnit na úkor jiných?

celkem hlasů: 1631

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 31. prosince 2010. Anketa je uzavřena.

Přestavbu stadionu ve Štruncových sadech
Přestavbu stadionu ve Štruncových sadech 790
Stavbu nového divadla
Stavbu nového divadla 452
Stavbu nového akvaparku
Stavbu nového akvaparku 389