Rozhledna na šumavském vrcholu Špičák

Rozhledna na šumavském vrcholu Špičák | foto: Martin Polívka, MAFRA

Areál na Špičáku chce lanovku spouštět dřív. Na letošek má novinky

  • 0
Sportovní areál Špičák zahájí 30. května spuštěním lanovky letní sezonu. Majitelé ale začali pracovat na tom, aby lanovka příští rok mohla začít sloužit o víkendech už od 1. května. Chtějí objednat novou studii vlivu na životní prostředí EIA, která by jim dřívější provoz mohla dovolit. Už na letošek však mají připravené novinky pro malé i velké bikery.

Letní provoz areálu letos začíná víkendy 30. až 31. května a 13. až 14. června. Každodenní provoz pak zahajuje 15. června a končí 13. září. Potom bývá otevřeno opět jen o víkendech až do 25. října.

„Zatím se vychází ze studie EIA, která se týkala chráněných druhů ptáků a vznikla v roce 2004. Teď bychom chtěli zaplatit novou studii,“ uvedl spolumajitel sportovního areálu Vladimír Kasík. Podle něj by měly už být k dispozici téměř desetileté zkušenosti, jestli provoz v areálu přírodu ohrožuje nebo ne.

„Já jsem pevně přesvědčený o tom, že jsme nic neohrozili a že to dopadne dobře a že se dokážeme dohodnout s orgány ochrany přírody na prodloužení letní sezony,“ uvedl Kasík.

Například o květnových svátcích přichází podle Kasíka na Špičák hodně návštěvníků. „Ptají se nás, proč jsme tak líní, že nepustíme lanovku a my jim vysvětlujeme, že my nemůžeme kvůli ochraně přírody,“ popsal Kasík, kterému by se líbilo, kdyby - stejně jako lanovka - byla otevřená i rozhledna. Ta by se podle Kasíka měla otevřít 1. června.

Loni se díky rozhledně zvedl počet návštěvníků o 180 procent na celkem 42 tisíc. Z toho přijelo 32 tisíc pěších turistů, kterých bylo meziročně třikrát víc, a také 11 tisíc bikerů, což bylo meziročně o desetinu víc. „Na vrcholu Špičáku bychom také rádi vybudovali důstojné sociální zařízení a občerstvení místo mobilních WC a mobilního stánku,“ popsal Kasík.

Dětské hřiště, skoky v bike parku a naučná stezka

Letní tržby se na celoročních tržbách Ski&Bike areálu podílely v roce 2014, kdy byla slabá zima, osmnácti procenty. „V běžném roce bychom se chtěli i prodloužením letní sezony dostat na pětinu,“ uvedl Kasík.

Areál na šumavském Špičáku bude v létě lákat na nové skoky v bike parku, nově vybudované dětské hřiště pro malé bikery od tří let a novou naučnou stezku pro rodiny s dětmi. „Pro rodiny jsme v areálu připravili ve spolupráci s Lesy ČR naučnou stezku nazvanou Po stopách zajíce,“ uvedl Kasík. Vede od rozhledny na vrcholu Špičáku na Rozvodí, přes Čertovo jezero a zpět k lanovce.

„Je na ní deset stanovišť s kvízem zahrnujícím zdejší rostliny, stromy, živočichy a jiné zajímavosti. Kdo odpoví správně, vyjde mu v tajence jméno nejchytřejšího zajíce u nás na Špičáku a v kase obdrží malý dárek,“ uvedl Radek Vaniš ze Ski&Bike Špičák.

Podle Kasíka investice do nastávající letní sezony přesáhla milion korun. Nově se také mohou nejmenší návštěvníci těšit na dětské hřiště u nástupu na lanovku. Součástí je 30 metrů dlouhá umělohmotná sjezdová dráha, po které mohou děti jezdit na duších. Nahoru se dostanou po pohyblivém koberci.

Vstup je možný i na jízdenku na lanovku. Poblíž těchto nových atrakcí vyrostla také cvičná minibiková dráha pro nejmenší bikery do 11 let s možností zapůjčení dětských kol či odrážedel pro nejmenší zdarma.

Od poloviny července bude u areálu navíc otevřeno nové parkoviště pro 230 aut, které majitelé areálu vybudují za 17,3 milionu korun, z toho pět milionů poskytne Plzeňský kraj.