Mladík, který chtěl k Islámskému státu, dostal u soudu 39 měsíců vězení

  • 86
Jana Silovského, který je jako první Čech obžalovaný z pokusu o podporu a propagaci terorismu v souvislosti s takzvaným Islámským státem, poslal Krajský soud v Plzni na 39 měsíců do vězení. Nařídil mu také psychiatrickou léčbu.

Silovský si má trest za pokus o podporu a propagaci terorismu odpykat ve věznici s dohledem. Soud mu také nařídil ochrannou psychiatrickou léčbu, čímž vyhověl návrhu žalobce i obhajoby. Verdikt ale není pravomocný.

Obžalovaný se proti němu hned odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu pro podání odvolání.

Silovskému za přípravu teroristického útoku hrozilo dvanáct až dvacet let vězení, případně doživotí.

Státní zástupce Jakub Kubias ale v závěrečné řeči navrhl posuzovat jednání obžalovaného podle nově platného doplnění trestního zákoníku jako podporu a propagaci terorismu ve stadiu přípravy, kde hrozí trest tři až dvanáct let vězení. Soud se k této kvalifikaci přiklonil.

Podle soudce Martina Kantora bylo stěžejním důkazem podrobné doznání obžalovaného v přípravném řízení, bez něj by soud nemohl vynést odsuzující rozsudek.

Nebezpečnost jednání obžalovaného je vysoká, říká žalobce

„Obžalovaný popsal všechny okolnosti. Uvedl, že se v Sýrii chtěl po výcviku v táboře Islámského státu zapojit do bojových akcí organizace a usmrcovat bojovníky,“ uvedl v odůvodnění verdiktu soudce Kantor.

Připomněl také, že při hlavním líčení u soudu se obžalovaný své úmysly snažil zpochybňovat.

„Bylo to však nepřesvědčivé. Když mu byly kladeny dotazy, připustil, že by zřejmě absolvoval výcvik a že by se zapojil do bojů organizace Islámský stát a v jejích řadách nalezl smrt. Participoval by na akcích teroristické organizace a podílel by se na usmrcování protivníků,“ vysvětlil Kantor.

Podle státního zástupce je nebezpečnost jednání obžalovaného velice vysoká. „Fenomén terorismu se rozšiřuje a teroristická hrozba se zvyšuje,“ uvedl Kubias. Tvrzení Silovského, že chtěl, aby ho v Sýrii zabili, označil za účelovou změnu výpovědi.

Jan Silovský u Krajského soudu v Plzni

Obhájce Vojtěch Dragún ještě v pátek soudu navrhoval, aby bylo provedeno další psychiatrické vyšetření jeho klienta, zda trpí autismem. Soudce Martin Kantor ale návrh zamítl jako nadbytečný.

Dragún chtěl, aby soud jeho klienta obžaloby zprostil. „Po návratu do České republiky přehodnotil svůj názor na Islámský stát. Nebylo prokázáno, že by se radikalizoval. Činu se dopustil za snížené příčetnosti a lituje svého jednání,“ uváděl Dragún.

Podle spisu dvaadvacetiletý Jan Silovský ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku přijal islám a v roce 2015 se rozhodl prodělat výcvik a vstoupit jako bojovník do řad Islámského státu.

Loni si zajistil letenku a dostal se až do tureckého Instanbulu, kde ho ale 4. února na letišti zadrželi tamní policisté. Stalo se to poté, co jim při kontrole dokladů nedokázal vysvětlit, proč přicestoval.

Žádost o propuštění z vazby soud Silovskému zamítl

Vzali ho proto na výslech a v jeho mobilním telefonu záhy našli videa o Islámském státu. Tehdy se Silovský přiznal, že se chtěl dostat do Sýrie. Policisté ho pak deportovali zpátky do Česka.

Silovský je od loňského července ve vazbě, jeho žádost o propuštění soud při pátečním hlavním líčení zamítl.

Silovský se hájí tím, když chtěl odcestovat do Sýrie, nechtěl nikoho zabíjet. „Chtěl jsem, aby tam zabili oni mě. Míval jsem deprese a úzkosti,“ prohlásil.

Uvedl také, že už před časem přijal islám a měl představu, že se po smrti stejně jako islámští bojovníci dostane do nebe (psali jsme zde).

Podle znalců trpí Silovský schizoidní poruchou osobnosti, psychiatr pro něj navrhoval ambulantní psychiatrické léčení.

Podle odborníků mohl obžalovaný v islámu nalézt ventilaci svých frustrací, náboženství mu mohlo dávat jakýsi cíl a smysl života (psali jsme zde).

,