Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Seniora, který zbil příbuzné kvůli domu, poslal soud na psychiatrii

  • 5
Ochranné psychiatrické léčení a tříletou podmínku. Takový trest dostal v pátek u krajského soudu senior Milan S. z Přeštic, který podle žalobce zbil švagrovou a jejího manžela holí s kovovým držadlem. Podle spisu se totiž domníval, že ho připravili o dům.

Soud vyměřil obžalovanému dvouletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Senior má také zdravotním pojišťovnám zaplatit náklady na léčení poškozených.

Verdikt zatím není pravomocný, státní zástupkyně Blanka Špánková si ponechala lhůtu pro podání odvolání.

Šestasedmdesátiletý Milan S. je už půl roku ve vazbě a ještě tam nějakou dobu zůstane. V pátek sice soud rozhodl o jeho propuštění a nařídil okamžitý převoz do psychiatrické nemocnice, jenže Špánková proti propuštění z vazby podala stížnost, což má odkladný účinek.

To znamená, že obžalovaného odvezla eskorta zpátky do vazební cely a tady bude čekat, jak o stížnosti rozhodne Vrchní soud v Praze.

Podle obžaloby žil Milan S. v představě, že ho příbuzní chtějí připravit o dům, ve kterém všichni žijí přes padesát let. I při výsleších tvrdil, že dům je jeho, ačkoli podle výpisu z katastru nemovitostí vlastní společně s manželkou jen jednu třetinu domu, zatímco jeho švagrové, kterou napadl, náleží polovina.

Podle spisu senior napadl svého švagra a švagrovou loni v září, bil je vycházkovou holí, která má kovové držadlo ve tvaru sekery. Oba poškození skončili v péči lékařů s rozbitými hlavami. Za pokus o těžké ublížení na zdraví a nebezpečné vyhrožování hrozí seniorovi až dvanáct let.