Romský aktivista požadoval od hospodského 150 tisíc korun, soud mu přiznal 25 tisíc. Ilustrační snímek

Romský aktivista požadoval od hospodského 150 tisíc korun, soud mu přiznal 25 tisíc. Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Romovi vadila pálka "na cikány" pověšená v hospodě, vysoudil 25 tisíc

  • 204
Odškodnění ve výši 25 tisíc korun má dostat Rom František Kroščen, který zažaloval majitele hospody v Hojsově Stráži na Klatovsku. Vadilo mu, že v podniku na zdi visí baseballová pálka s nápisem "na cikány". Náhradu škody Romovi přiznal Vrchní soud v Praze.

"V roce 2011 již vrchní soud rozhodl o tom, že se žalovaný musí poškozenému omluvit. Nyní nařídil, že žalovaná strana musí zaplatit odškodnění, ale pouze ve výši 25 tisíc korun," řekl mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt. František Kroščen přitom požadoval částku 150 tisíc korun.

Spor kvůli pálce pověšené v hospodě se táhne už deset let. Když v roce 2011 Vrchní soud v Praze nařídil majiteli podniku, aby se Kroščenovi omluvil, uvedl v odůvodnění verdiktu, že muž oprávněně považoval vyvěšení pálky za diskriminaci a za útok proti jeho etniku.

Kroščen ale tehdy také požadoval finanční odškodnění ve výši 150 tisíc korun. To mu soudy nepřiznaly, a tak si podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten pak poslední verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání na vrchní soud.

Podle svědků z Poradny pro občanství, občanská a lidská práva sdružení na pálku upozornil telefonát. Zástupci sdružení se proto do restaurace vypravili, aby věc zdokumentovali.

Kroščen s nimi jel jako romský aktivista. Poté, co baseballovou pálku uviděl, cítil se podle svých slov i podle svědků uražený a ponížený. Rozhodl se proto podat žalobu na ochranu osobnosti.