Vladimír Kroc (vpravo) a Luděk Šilhánek (s culíkem) před okresním soudem v...

Vladimír Kroc (vpravo) a Luděk Šilhánek (s culíkem) před okresním soudem v Plzni. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Soud zmírnil expolicistovi trest za nátlak na zatčeného

  • 2
Odvolací senát Krajského soudu v Plzni v úterý zmírnil podmíněný trest bývalému kriminalistovi Vladimíru Krocovi. Ten podle obžaloby v roce 2012 vyvíjel nátlak na expolicistu, který byl tehdy zatčený kvůli údajnému objednání nájemné vraždy nepohodlného svědka.

Vladimír Kroc v minulosti patřil do týmu krajské kriminálky, která vyšetřuje nejzávažnější zločiny. Teď už ale u policie pracovat nemůže.

Místo původního podmíněného tříletého trestu se čtyřletou zkušební dobou mu soudci v úterý vyměřili podmíněný trest v délce 1,5 roku s dvouletou zkušební dobou. Za zneužití pravomoci veřejného činitele přitom Krocovi hrozilo až deset let vězení. Verdikt už je pravomocný.

Elitní vyšetřovatel porušil podle soudců zákon před čtyřmi lety, když byl u převozu zatčeného expolicisty Jiřího Hladíka, který připravil invalidního důchodce o více než čtyřmilionové odškodné.

Policisté tehdy Hladíka podezírali z toho, že objednal vraha na odstranění invalidy. A Hladík tvrdil, že ho policisté Kroc a Luděk Šilhánek zavezli do lesa, bili ho a hrozili pistolí. „Nutili mě, abych si spoutanýma rukama hrabal hrob,“ uváděl Hladík.

Ten už si odpykává šestiletý trest za podvod, příprava vraždy mu nakonec nebyla prokázána (více o případu čtěte zde).

Sehrál jsem operativní legendu, tvrdí Kroc

Kriminalista Kroc od počátku popíral jakékoli násilí vůči zatčenému. Tvrdil, že auto se zatčeným při cestě z Klatov do Plzně nechal zastavit v lese u Přeštic a sehrál tam takzvanou operativní legendu. Fingoval prodání spoutaného muže jeho věřitelům.

„Měl zájem najít peníze. Byl veden profesně i lidsky, aby invalidní důchodce dostal peníze zpět. Operativní legenda je legální, ale policista při ní nesmí porušit zákon,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu, proč Kroce nezprostil obžaloby, ale pouze mu zmírnil trest.

Policistu Luďka Šilhánka, který byl obžalovaný spolu s Krocem, soud už dříve osvobodil, protože se prokázalo, že v lese u Přeštic vůbec nebyl.