Farář při katedrále sv. Bartoloměje Emil Soukup převzal od zástupkyně norské...

Farář při katedrále sv. Bartoloměje Emil Soukup převzal od zástupkyně norské ambasády kopii Plzeňské madony, která se do města vrací po více než půlstoletí na přání její norské majitelky. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Norka zachránila Madonu s Ježíškem, po 56 letech je dílo zpět v Plzni

  • 2
Soška Madony s Ježíškem, která byla koncem 50. let tajně vyvezena z Československa do Norska, se po téměř šedesáti letech vrátila do katedrály sv. Bartoloměje v Plzni. Zástupci norského velvyslanectví ji v úterý vrátili do rukou zástupců Římskokatolické farnosti.

Soška byla vyrobena ve 20. letech 20. století jako zmenšená sádrová kopie světoznámé sochy Plzeňské Madony, která pochází z období kolem roku 1390 a stojí v katedrále na hlavním oltáři.

Autorem kopie byl významný plzeňský sochař Otakar Walter a na konci 50. let ji do Norska převezla tajně Norka Gerd Qvam.

Letos devadesátiletá žena měla totiž v Československu dlouholetou přítelkyni Olgu. „Dopisovaly jsme si od roku 1938, ale poprvé jsme se potkaly až na mezinárodním setkání skautů v Praze v roce 1947. Poté jsem ji navštěvovala v Československu každý rok,“ vzpomínala před časem paní Gerd, která se ale návratu sošky do Plzně nedožila. Zemřela těsně předtím. 

Soška do Norska cestovala tajně, celníci by ji zabavili

Při jedné z návštěv přítelkyně zašly také do katedrály sv. Bartoloměje. Na oltáři byla umístěna kopie sochy Madony s Ježíškem, protože originál byl v té době zapůjčený na Světovou výstavu v Bruselu.

„Potají jsme se vplížily do katedrály a setkaly se s knězem, který říkal, že má obavy, že by soška mohla být zabavena nebo zničena. Poprosil mě, abych ji vzala s sebou do Norska,“ popsala paní Gerd.

Kněz zabalil sošku do obyčejného šedého papíru a ovázal ji hrubým provazem. Obě přítelkyně poté odjely autobusem do Mariánských Lázní, odkud Gerd pokračovala vlakem do Vídně a odtud dále do Norska.

Zavazadlo nenahlásila na hranicích z obavy, aby ji celníci neodhalili a sošku nezabavili. Soška se tak dostala bezpečně do Norska a zůstala tam dalších 56 let.