Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Čínský nový rok se bude slavit i v Plzni na festivalu Songfest.cz

  • 1
Čínský nový rok budou oslavovat i Plzeňané. V krajské metropoli se totiž 11. února uskuteční 15. ročník festivalu Songfest.cz. Konat se bude na Malé scéně Nového divadla a bude věnován zejména barevné proměnlivosti lidského hlasu a improvizaci.

Festival zavítá během tří únorových týdnů do deseti českých a moravských měst a 11. února bude západočeská metropole jedním z nich.

Od 16 hodin začne doprovodný program festivalu, který je návštěvníkům přístupný zdarma. Zájemci budou moci ochutnat čínské čaje, zakoupit originální šperky, šály, zapojit se do dílny zdravého životního stylu nebo zhlédnout ukázku tradičního bojového umění.

V 17 hodin začne přednáška zakladatelky festivalu paní Feng-yun Song, která představí svou knihu Hlas a dech. Besedy se zúčastní také ředitel Divadla J. K. Tyla Martin Otava, který bude hovořit o rozdílnosti vnímání zpěvu v Evropě a Asii a který vyjde i ze svých osobních zkušeností. „Spolupráce s východními státy mě velmi zajímá,“ podotýká Martin Otava.

Účastníci budou mít také jedinečnou příležitost setkat se s pedagogy Pekingské čínské divadelní akademie. Jak připomíná Feng-yun Song, na besedu si organizátoři přizvou i herce pekingské opery.

A autentická ukázka tradiční pekingské opery Opičí král v podání členů Čínské divadelní akademie bude vévodit večernímu koncertu na Malé scéně, který začne v 19 hodin.

Vystoupí na něm i sama organizátorka Feng-yun Song s kytaristkou Evou Vogeltanzovou, přednesou pásmo čínských a českých lidových písní.

Publikum se dále může těšit i na Jaroslava Kořána, autora vlastního hudebního nástroje Orloj snivců a hosta z USA, avantgardního perkusistu Michaela Delia se svou jedinečnou autorskou scénickou hudbou.

„Rok ohnivé opice, který začne 8. února, přináší dynamickou pohyblivost, ohebnost a vitalitu, racionalitu i cit pro umění, průbojnost, proměnlivost a komunikaci. To vše jsou vlastnosti, které se snažíme obsáhnout v našem festivalu,“ konstatuje Feng-yun Song. Program Songfestu najdete na internetových stránkách zde.