Mikulášské náměstí v Plzni.

Mikulášské náměstí v Plzni. | foto: Martin Polívka, MF DNES

Dopravu v Plzni na Slovanech zkomplikují uzavírky, potrvají celý srpen

  • 0
Po celý srpen bude kvůli opravě tramvajového kolejiště, vodovodů a kanalizace uzavřena část Mikulášského náměstí a Slovanské třídy v Plzni. Motoristé budou úsek objíždět Lobezskou a Částkovou ulicí.

Hlavní silnice na Mikulášském náměstí a část Slovanské třídy se na celý srpen uzavře pro auta, deset dnů v srpnu tudy neprojedou ani tramvaje.

Stavbaři musí vyměnit zničené panely, ve kterých jsou uložené kolejnice. Toho využije i vodárna a v části, kde bude vytrhaná tramvajová trať, opraví vodovod a kanalizaci.

Autobus místo tramvají

Po dobu tramvajové výluky od 13. do 22. srpna bude mezi náměstím Republiky a Slovany jezdit náhradní autobusová linka. Trasa: náměstí Republiky – Františkánská – Goethova – Prokopova – U Trati – most Milénia – Koterovská – Plzenecká – Slovanská – nám. M. Horákové – Slovanská alej – Koterovská – sjezdem z křižovatky Koterovská-Železniční do podjezdů u Hl. nádraží – Sirková – U Zvonu – nám. Republiky.

„Od počátku jsme se snažili opravu kolejiště nasměrovat na letní prázdniny. V průběhu školního roku by byl dopad na dopravu větší,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Petr Náhlík.

Z dokumentů, které MF DNES získala, vyplývá, že rekonstrukce tramvajové trati bude stát 21,4 milionu korun, opravy vodovodu a kanalizace 12,3 milionu. V soutěži zvítězila stavební společnost Eurovia.

Od 1. do 31. srpna bude Mikulášská ulice uzavřena od křižovatky s Barrandovou ulicí až po křižovatku Slovanské se Sladkovského ulicí, kde ve směru na Světovar odbočuje ze Slovanské tramvaj linky číslo 2. V této křižovatce dostanou semafory mimo jiné i nový řídicí stroj.

Po dohodě s policií pracovníci Správy veřejného statku města Plzně objížďku stanovili od křižovatky U Jána po ulici U Prazdroje, přes most Nad nádražím do Lobezské ulice, z ní pak auta pojedou Částkovou ulicí na Slovanskou třídu. Tato objížďka bude obousměrná.

Pokud plány nenaruší nepřízeň počasí, podle harmonogramu bude Mikulášská a Slovanská třída uzavřena od 13. srpna i pro tramvaje. To znamená, že dopravní podniky budou mít odříznuté depo od většiny tramvajové sítě ve městě.

„Připravíme se na to v předstihu. Tramvaje linek 1 a 2 se budou ve směru od Bolevce a Skvrňan otáčet U Zvonu. Na Slovany a Světovar bude jezdit autobusová linka z náměstí Republiky,“ uvedl dopravně provozní ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Jiří Ptáček.

Ve stejné době, kdy přes staveniště neprojedou tramvaje, se změní i trasa linky číslo 12. Ve směru do Božkova pojede od Mrakodrapu Prokopovou ulicí, pak na most Milénia a do Koterovské ulice, kde se napojí na svoji původní trasu.

V úterý 23. srpna začnou jezdit opět mezi centrem města a Slovany tramvaje. Protože ale stavbaři budou ještě pracovat na Slovanské třídě v kolejišti ve směru do centra, tramvaje číslo 1 se budou ze Slovan vracet do centra Plzně přes Světovar po trase linky číslo 2.

Podle informovaného zdroje čeká řidiče na podzim další uzavírka Mikulášské třídy. Původně totiž měly být při srpnové výluce do kolejiště usazené výhybky, aby byl při plánované přestavbě železničních mostů u hlavního vlakového nádraží zajištěn provoz tramvají aspoň po jedné koleji (o přestavbě mostů jsme psali zde). Jenže investor přestavby nemá uzavřený tendr na zhotovitele, takže výhybky není možné do silnice zabudovat.