Veterán Earl Ingram na snímku z loňských oslav osvobození.

Veterán Earl Ingram na snímku z loňských oslav osvobození. | foto: Petr Eret

Na oslavy osvobození do Plzně se chystá deset válečných veteránů

  • 9
Deset válečných veteránů, kteří se v roce 1945 podíleli na osvobození západu Čech, zatím potvrdilo účast na květnových Slavnostech svobody v Plzni. Po roční přestávce se opět bude konat přehlídka historické vojenské techniky na Klatovské třídě.

Slavnosti svobody se letos uskuteční ve dnech 5. až 8. května. Po roční přestávce se opět bude konat přehlídka historické vojenské techniky na Klatovské třídě.

Součástí slavností bude kulturní program zahrnující například vystoupení Vojtěcha Dyka a B-Side Bandu, Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma nebo skupiny Kamelot. Čas konce války připomenou i dobová vojenská ležení.

„Dosud nám potvrdili účast čtyři američtí veteráni a šest veteránů z Belgie. Čekáme na vyjádření i dalších veteránů, ale bohužel i s ohledem na jejich vysoký věk a zdravotní stav se dá předpokládat, že jich letos do Plzně přijede méně než v minulých letech,“ uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Součástí oslav ovšem i letos bude setkání občanů s veterány. Mezi těmi, kteří přijedou z USA, by měli být například známí Earl Ingram a George Thompson.

Opět přijede vnuk generála G. S. Pattona pan George Patton Waters. Z Belgie se do Plzně chystají například Louis Gihoul a Emile Godard.

Příležitost setkat se s nimi bude při hlavním vzpomínkovém ceremoniálu u pomníku generála Pattona pod divadelními terasami v sobotu 6. května v 16 hodin, při přehlídce vojenských historických vozů Convoy of Liberty 7. května od 11 do 12:30 hodin, ale také 8. května od 9:30 hodin při autogramiádě v Měšťanské besedě.

Convoy of Liberty pojede po trase Sukova, Klatovská třída, sady Pětatřicátníků, Tyršova, sady 5. května, Rooseveltova a náměstí Republiky. Celkem by přitom mělo být k vidění na 200 vojenských vozidel.

Letošní Slavnosti svobody opět nabídnou několik lokalit, kde vzniknou vojenské kempy.

Za obchodním centrem Plzeň Plaza bude poprvé situován vojenský kemp 16. obrněné divize s polní kuchyní či vojenskými ubikacemi.

Kemp prezentující 2. pěší divizi americké armády, jejíž historie sahá až do roku 1917, představí Proluka v Křižíkových sadech.

„Součástí projektu v Proluce bude také oblíbená Plzeň 1945 navozující atmosféru tehdejší doby prostřednictvím ukázek z každodenního života, hudby, rozhlasových přenosů nebo módních trendů,“ uvedla Jana Komišová z plzeňského magistrátu.

Současná americká armáda se bude veřejnosti prezentovat v Pobřežní ulici před Kulturním domem Peklo, půjde především o expozici pěchoty a výcvikového prostoru.

Armáda České republiky předvede soudobou vojenskou techniku v areálu DEPO2015. Podrobný program lze najít na www.slavnostisvobody.cz