Cestovatel Slávek Král se zapsal do České knihy rekordů. Ujel nejvíce kilometrů autostopem.

Cestovatel Slávek Král se zapsal do České knihy rekordů. Ujel nejvíce kilometrů autostopem. | foto: Archiv Slávek Král

Jak na autostop? Rekordman dvakrát objel svět a chystá svou první knihu

  • 1
Cestovatel Slávek Král ze Sušice na Klatovsku se zapsal do České knihy rekordů. Během svého života ujel autostopem přes 146 tisíc kilometrů. To je jako by více než tři a půl krát objel zeměkouli kolem rovníku.

„Dvakrát jsem objel svět a na každém kontinentu jsem strávil minimálně půl roku. Být v knize rekordů je pro mě čest a taková zvláštní odměna po tolika letech na cestách,“ řekl cestovatel, který autostopem jezdí už více než patnáct let.

„První cesty autostopem jsem absolvoval na střední škole a po maturitě jsem poprvé stopoval do zahraničí. Od té doby jsem takto projel 84 států na všech šesti obydlených kontinentech a na cestách strávil dohromady 54 měsíců,“ prozrazuje Král.

Ten se tímto způsobem po souši dopravuje v podstatě výhradně, a to při přesunech v Česku i při svých četných zahraničních cestách.

„Moje nejdelší cesta v kuse a bez přeletu letadlem na trase Česká republika – Vladivostok – Teherán a zpět měřila 31 193 kilometrů. Od loňského roku mě při cestování doprovází fenka Corey, která již pomocí autostopu najezdila 38 120 kilometrů,“ doplňuje.

Právě zvíře, které si před časem pořídil, má zřejmě velký podíl na tom, že se mu rekordu podařilo dosáhnout. Před více než rokem totiž plánoval, že se usadí a cestování zanechá.

„Mým celoživotním snem bylo pořídit si psa, a tak jsem si řekl: teď, nebo nikdy. Potom jsem ale zjistil, že pes může cestovat se mnou a že to vlastně není ani tak těžké,“ dodává s úsměvem.

Stejně jako většinu lidí, i jeho ovlivnila opatření proti novému koronaviru. „Překazilo mi to několik přednášek a festivalů a vrátil jsem se k rodičům na Šumavu. Bylo to velmi produktivní, díky dvěma měsícům u počítače jsem konečně dopsal svoji první knihu,“ říká Slávek Král.

Autostopem na Machu Picchu (15. 2. 2017)

18. února 2017

Jeho publikace nese název Stopařův průvodce zeměkoulí a budou v ní obsaženy ty nejzajímavější a nejbláznivější historky z jeho cest.

„Přes sto příběhů doplní pojmy, které by měl každý znát. Čtenáři se dozví jak stopovat, dobrovolničit nebo jak na dumpster diving (prohledávání odpadků v popelnicích, pozn. red.), a to skrz příběhy, které se mi staly. Vybrat ty nejzajímavější nebylo lehké, kniha bude opravdu našlapaná zajímavostmi,“ podotýká cestovatel.

Budoucnost cestování i přes omezení, která uplynulé měsíce život lidí nejen v Česku provázela, vidí poměrně optimisticky.

„Myslím, že když o něco přijdete, tak nejen že si toho víc vážíte, ale budete se to snažit dohnat. Vidím, že lidé začali chodit víc ven do přírody, tráví čas s rodinou, hospůdky jsou plné a rozjelo se mnoho nových projektů nejen okolo cestování. A to je skvělé,“ sděluje.

V Kyrgyzstánu před fenkou utíkali, v Rusku ji nepustili na trajekt (26. 9. 2019)

29. září 2019