Josef Vozdecký, generální ředitel firmy Bohemia Sekt.

Josef Vozdecký, generální ředitel firmy Bohemia Sekt. | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Sedm z deseti sektů vypitých na Silvestra bude ze Starého Plzence

  • 0
Poslední dny roku jsou těmi nejdůležitějšími pro dobrý výsledek firmy Bohemia Sekt Starý Plzenec. Dominantní český producent šumivých vín se může spolehnout na to, že Češi si zvykli na oslavu připíjet jejich sekty. Sedm z deseti lahví vypitých v Česku pochází právě ze Starého Plzence.

Bohemia Sekt ročně prodá kolem 10,5 milionu litrů šumivého vína, z toho bezmála polovinu v posledních týdnech roku. A to všechno přes to, že na Plzeňsku nejsou žádné vinice a oblast je známá hlavně pivem.

Ve kterých českých oblastech se pěstuje víno pro sekty ze Starého Plzence a v čem spočívá tajemství jeho výroby? Jak vzpomíná na dobu, kdy podnik vlastnil Petr Kellner? Odpovědi na tyto otázky a mnohé další najdete ve velkém rozhovoru s Josefem Vozdeckým ve středečním vydání regionální přílohy MF DNES pro Plzeňský kraj.

.

"Je to asi rarita. Zde ve Starém Plzenci ale byly velmi příhodné sklepy pro výrobu sektů a také lidé pro ni zapálení. Handicapem je možná vzdálenost, která nás dělí od našich pěstitelů hroznů - většinu jich máme na Moravě," říká generální ředitel firmy Josef Vozdecký, sám rodilý Moravan a velký znalec vína.

Tvrdí, že víno a pivo si konkurují asi jako kaviár a řízek. "Nicméně při srovnání roční spotřeby vína u nás, která je aktuálně asi 20 litrů na hlavu, například s Lucemburskem, kde se vypije téměř 70 litrů nebo Švýcarskem s pětatřiceti či Rakouskem s 30 litry, můžeme očekávat, že prodej vína v tuzemsku poroste," říká Vozdecký.

Je přesvědčený, že kvalita českých vín za posledních dvacet let výrazně vzrostla. "Překvapili jsme tím i svět. Například naše společnost exportuje nejvíce sektů do Belgie, kde je trh hodně obsazen," říká Vozdecký.

Těší ho, že Češi považují sekt za exkluzivní, slavnostní nápoj, bez kterého si nedokáží příchod Nového roku ani jiné významné oslavy představit. "Vedle toho se ale sekt začíná servírovat na uvítanou nebo jako aperitiv. Často si ho lidé dopřávají v létě s jahodou, což je záležitosti posledních pěti šesti let. V Alpách jsem viděl, že si na sjezdovkách lidé na závěr lyžování přímo na sjezdovkách."

Šéf vinařských závodů je přesvědčený, že nebude dlouho trvat a tento zvyk se ujme i v Čechách.