VIDEO: Techmania láká na „matrix“. Člověka tam snímá naráz 48 kamer

  • 4
Zábavní centrum Techmania v Plzni otevřelo novou expozici nazvanou Filmohraní. Jejím největším tahákem je místo zvané „matrix“ se 48 kamerami, které současně snímají herce ve stejném okamžiku.

Expozice zabírá plochu 700 m² a různé filmové techniky představuje pomocí příběhu z oblasti science fiction.

Návštěvníci si tady vyzkouší a pochopí moderní i klasické filmové triky, jako je zpomalený obraz či hrátky s perspektivou.

Expozice představuje také techniku klíčování - zatímco ve filmu vidíte boj člověka s robotem, v reálu žádný robot před kamerou není. Je předtočený a uložený v počítači, jen herec musí v prázdném prostoru předvádět, jak tvrdě s robotem bojuje.

Expozice Filmohraní

Díky jednotlivým exponátům může návštěvník natočit svůj vlastní film, v němž si sám zahraje. Jen technické myšlení však nestačí, expozice hravým způsobem ukazuje, že technické aspekty filmařské práce musí být doplněny i výtvarným vnímáním světa.

„Každý z exponátů v sobě nese něco z fyziky, matematiky, geometrie, představivosti i organizačních schopností. Vše jsme se snažili co nejvíce zjednodušit, všechno dohromady jsme zabalili do atraktivního tématu Filmohraní. Cílem je, aby vyzkoušení neznámého každého obohatilo,“ říká ředitel Techmanie Vlastimil Volák k novému projektu za 10 milionů korun.

Největším lákadlem Filmohraní je zcela jistě takzvaný „matrix“, neboli místo, kde člověka snímá najednou 48 kamer. Podobný systém použili filmaři poprvé právě při natáčení amerického kultovního sci-fi snímku Matrix z roku 1999.

V plzeňském „matrixu“ si návštěvníci zkoušejí hlavně různé skoky a přemety, jeden pár tu tančil. „Byl tu i kluk, který zvládá break-dance. Očekáváme, že na ‚matrixu‘ budou vznikat i neobvyklé snímky celých tříd. Možnosti jsou neomezené, jediným omezením je, co zvládne lidské tělo,“ dodal autor expozice Ivo Opl.

Návštěvníci si tak v Techmanii mohou natočit i vlastní filmový trailer, který si pak odnesou domů v HD kvalitě.

Expozice Filmohraní v Techmanii

,