Letní příběh s útěkem pandy červené využila plzeňská zoo jako vtipnou pozvánku k návštěvě. | foto: Martin Polívka, MF DNES

Plzeňáky baví billboard s pandím uprchlíkem, taky se už vrátil z dovolené

  • 19
Velmi trefnou pozvánku k návštěvě zvolila plzeňská zoologická zahrada. Využila konce prázdnin a šťastného návratu samce pandy červené a na billboardy umístila fotografie právě nalezeného tuláka s větou: Taky už máte po dovolené? Samec totiž dobrovolně opustil venkovní výběh zoo a dvanáct dní se toulal neznámo kde.

Mluvčí zoo Martin Vobruba se přiznal, že na vymýšlení chytlavých sloganů na billboardy mají externího textaře a grafika.

„Nicméně v případě našeho samce pandy červené jsme dali hlavy dohromady a využili situace, kdy byl konec prázdnin, lidé se vraceli z dovolených a náš útěkář Nepál se taky vrátil z takové dovolené,“ vysvětlil s úsměvem mluvčí Zoologické a botanické zahrady města Plzně.

Jestli vtipná upoutávka Taky už máte po dovolené? přilákala do zahrady více návštěvníků nebo se před pandí voliérou lidé více zastavují, Vobruba nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

„Jisté je to, že před jeho útěkem málokdo věděl, jak panda vlastně vypadá. Teď už v tom mají lidé jasno. Nepál se stal poměrně populárním ve virtuálním světě,“ vrací se Vobruba k době, kdy se informace o hledaném samci rychle rozšířila přes Facebook.

Pandí samec není prvním odvážlivcem v zoo, který se vydal do světa. V polovině letošního července zvířecí záchranáři spolu s hasiči chytali na hladině Borské přehrady pelikána.

„Vzpomínám si, že asi před dvaceti lety nám utekl muntžak. Chytat tohoto jelenovitého savce bylo ale docela složité, protože zvíře bylo rychlé a zběsile utíkalo. Pohyboval se při řece na Doubravce. Tenkrát, stejně jako v případě pandy, se do hledání zapojila veřejnost a muntžaka se podařilo odchytit po třinácti dnech,“ vzpomíná Vobruba.

S vtipnými hesly lákajícími k návštěvě začala zoologická zahrada zhruba před patnácti lety. „Hledaly se a našly dvojsmysly. Například puma, která nevybuchne. Zebra není jen přechod. Pelikán není jen pero. Krokodýl není jen sendvič,“ vyjmenoval několik hesel mluvčí.

Zoo vyhlásila pátrání po tříletém samci pandy červené 9. srpna. Jakým způsobem dobrovolně opustil venkovní výběh, vedení zahrady neví.

Do jeho hledání se zapojila široká veřejnost. Ozývali se i lidé, kteří se domnívali, že ho viděli na místech několik desítek kilometrů vzdálených či uhynulého pod koly aut. Naštěstí se nic z toho nepotvrdilo.

Samec se ukrýval natolik dobře, že ho nenašla ani termovize. Pandu na stromě u Radčic spatřil pejskař až po dvanácti dnech. Podle Vobruby byl a je útěkář v dobré kondici a jeho venkovní výběh se bude upravovat tak, aby z něj už nemohl nikdy utéct.

Pandí uprchlík je zpátky v plzeňské zoo (20. 8. 2019)

20. srpna 2019