Výlov Drahotínského rybníku u Zruče si nenechaly ujít stovky lidí. Živý kapr nebo čerstvě zabitý byl na prodej za 75 korun za kilogram. (25. 11. 2017) | foto: Petr Eret

Rybáři vylovili Drahotínský rybník, vánoční šupináči budou letos dražší

  • 4
Stovky lidí si v sobotu nenechaly ujít výlov rybníku Drahotín u Zruče na Plzeňsku. Mnozí zájemci zamířili ke stánkům a nakoupili si s předstihem štědrovečerní večeři. Čerstvé šupináče prodávali rybáři za 75 korun za kilogram.

V posledních týdnech plzeňští rybáři z velkého rybníka, který loví každý rok, vypouštěli vodu. V sobotu v osm hodin ráno měli vše připravené - náklaďáky se speciálními kontejnery pro převoz ryb, zařízení pro třídění vylovených kusů i prodejní stánky.

Do loviště vyráželi první muži v gumových oblecích, kteří tlučením dřevěných tyčí do vody naháněli tisíce ryb do místa, kde se odehrával samotný výlov.

V devět hodin poprvé zatáhli síť. Čtyři rybáři s napínacím provazem srovnávali pohyb z okraje břehu, dalších asi osm po pás v bahně pomalu postupovalo lovištěm rybníka. Síť za nimi se pomalu plnila mrskajícími se šupináči. Jak se blížili k místu výlovu, z břehu plnící se síť vypadala jako velké srdce.

Výlov Drahotínského rybníku

„Na břehu pomaleji, nepospíchejte. Rovnejte. Tak o metr povolte,“ dirigoval rybáře muž, který šel po pás ve vodě a bahně asi metr před sítí. Všude kolem něj se mrskaly rybí hřbety a ploutve.

Když se všichni rybáři dostali na břeh, velkým elektřinou poháněným keserem začalo vyndavání ryb. Stačilo jediné nabrání a mezi muže třídící ryby podle druhu a velikosti se doklouzalo na třicet ryb.

Kapry běžné velikosti posílali do zásobníků, které po naplnění vyvezl speciální výtah nad nákladní auto. Pak po skluzu putovaly do jedné ze čtyř nádrží na korbě, ve kterých ryby dále směřovaly do sádek. Velké trofejní kapry, nebo naopak menší ryby či jiné druhy, třídiči posílali do kádí pod třídičkou.

Vodní hospodář Správy veřejného statku města Plzně Jaroslav Frydrýn už před výlovem říkal, že v Drahotínském rybníku mají trofejní ryby.

 „Jsou tam exempláře kolem 10 kilogramů, ale kolik jich tam je doopravdy, uvidíme až při samotném výlovu. V loňském roce jsme do rybníka vraceli sedm metrických centů přerostlých kaprů. Pokaždé je překvapení, kolik trofejních ryb vylovíme. Uvidíme, jak to s nimi bude, jestli si někdo nějaké koupí do svých revírů, nebo jestli nám zůstanou,“ konstatoval Jaroslav Frydrýn.

O tom, že v Drahotínském rybníku vyrůstaly už v minulosti kapitální ryby, svědčí i příběh obřího sumce Drahoše. Jeho jméno je odvozené právě z rybníku, ve kterém vyrůstal před přestěhováním do České řeky v plzeňské zoo. Ten před deseti lety vážil 25 kilogramů a měřil 152 centimetrů.

Pro mnoho lidí je výlov Drahotínského rybníka signálem, že Vánoce jsou skutečně před námi. Od stánků, ve kterých rybáři prodávali čerstvě vylovené kapry, se táhl dlouhý had lidí, kteří si chtěli domů odnést živou nebo čerstvě a odborně zabitou rybu. Rybáři si za kilogram počítali 75 korun, což je o pět korun více než vloni.

Cena vánočního kapra je v letošním roce o něco dražší než v předchozích letech, pohybuje se od 70 do 85 korun. Uvedli to zástupci rybníkářských podniků v Plzeňském kraji, kteří letošní přírůstky ryb považují za mírně nadprůměrné.

,