Lékař nabízel šoférům na Rozvadově test na covid, neměl na to povolení

  • 19
Nedaleko hraničního přechodu v Rozvadově na Tachovsku, kde stály několikakilometrové fronty kamionů kvůli negativnímu testu na covid, se ve středu objevila sanitka, která tyto testy nabízela. Lékař ale k testování neměl povolení. Navíc testy vyhodnocoval způsobem, který není schválen.

Podle svědka, který byl v té době na parkovišti, se u sanitky záhy vytvořila fronta řidičů potřebujících otestování a hlavně potvrzení, že nejsou nakaženi a mohou jet do Německa.

Asi o čtvrt kilometr dál je oficiální testovací centrum, které na přechodu zajišťují od neděle samaritáni, o jeho rozšíření se postarali hasiči.
Krajský zdravotní rada Jan Karásek řekl, že případ sanitky řeší.

„Byl to lékař z Plzeňského kraje, který tam prováděl testování bez povolení. V současné době nemůžeme sdělovat detailnější informace, protože bude zahájeno správní řízení,“ uvedl zdravotní rada.

Podle České televize si lékař na místě účtoval za jeden test 700 korun, nebo 30 eur. Cena antigenních testů je přitom v Česku regulovaná a stanovená ministerstvem zdravotnictví na 351 korun. ČT také uvedla, že během čtyř hodin stihl lékař spolu se dvěma asistenty otestovat přes sto lidí.

Povolení k poskytování lékařských služeb mimo zdravotnické zařízení vydává krajský úřad. Kromě toho, že lékař neměl povolení poskytovat péči mimo zdravotnické zařízení, tak při kontrole na místě specialisté pojali vážné podezření, že testy vyhodnocoval způsobem, který není schválen.

Podle několika oslovených v takovém případě není vyloučena ani možná vyšší chybovost testů. O případu byla informována i krajská hygienické stanice.

Situace na hraničním přechodu v Rozvadově se v průběhu noci ze středy na čtvrtek uklidnila. Dnes ráno už před přechodem nestály kolony kamionů, a ani před testovacími stany nebyly fronty čekajících řidičů.

Samaritáni testují na přechodu dál, plzeňské hasiče ve středu večer vystřídal odběrový tým z Prahy. Dnes místo nich začala v kontejneru pracovat firma Scimed, která původně měla přijet už začátkem týdne. „Hasiči na Rozvadově odebrali a vyhodnotili přes tisíc vzorků. Nyní už na přechodu nejsme,“ řekl za hasiče Petr Poncar.

V Rozvadově nově testují ve dvou stanech (17. 2. 2021)

18. února 2021